Duitse vrouw en 4 andere westerlingen ontvoerd

De Duitse archeologe Susanne Osthoff (43), die sinds vrijdag werd vermist in Irak, blijkt samen met haar chauffeur te zijn ontvoerd....

Reuters

Volgens de ARD dreigen de ontvoerders hun gijzelaars te dodenals de Duitse regering niet iedere samenwerking met de regeringvan Irak stopzet. Duitsland heeft nooit troepen gestuurd naarIrak, maar verleent wel medewerking aan het trainen van Iraaksepolitie- en legertroepen buiten Irak. De nieuwe bondskanselier,Angela Merkel, wil van deze aanpak niet afwijken.

Zaterdag werden ten westen van Bagdad vier buitenlandersontvoerd - twee Canadezen, een Brit en een Amerikaan - diewerkten voor de Christian Peacemaker Teams. Ook van hen werdenvideo-opnamen gemaakt door hun ontvoerders, die zichzelf Zwaardender Waarheid noemen. Het viertal werd daarin afgeschilderd als'spionnen van de bezettingsmacht'.

Maandag werden zes shi'itische pelgrims uit Iran ontvoerd, diejuist een bezoek hadden gebracht aan een heiligdom in Balad. TweeIraanse vrouwen werden later vrijgelaten, evenals de Iraaksebegeleidster van de pelgrims.

Sinds de Amerikaanse inval in Irak van 2003 zijn er meer dan200 buitenlanders ontvoerd, van wie er vijftig zijn gedood.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden