Duitse geheim agenten opgepakt

Kosovo arresteert Duitsers op verdenking van aanslag...

Van onze correspondent Sander van Walsum

BERLIJN In Kosovo zijn drie vermoedelijke agenten van de Duitse inlichtingendienst BND aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een bomaanslag op een EU-kantoor in Pristina. In Duitsland wordt de nogal schimmige zaak in verband gebracht met een machtsstrijd binnen de politieke top in het Balkanstaatje.

De drie zouden voor de aanslag op 14 november, waarbij slechts lichte materiële schade werd aangericht, zijn gesignaleerd in een naast het doelwit gelegen gebouw. Van hieruit zou een projectiel zijn geworpen naar het kantoor waar de Europese toezichthouder op het zogenoemde Ahtisaari-plan zetelt. Een van de verdachten zou zich op het moment van de aanslag in de buurt hebben opgehouden.

Volgens de Kosovaarse krant Express zouden de drie 41- tot 47-jarige mannen agenten zijn van de Bundesnachrichtendienst (BND). Dit weekeinde heeft de onderzoeksrechter in Pristina bepaald dat hun voorarrest tot 22 december zal worden verlengd.

In Duitsland is met verbazing en ingehouden woede op het voorval gereageerd. Over de identiteit van de aangehouden Duitsers zijn nog geen mededelingen gedaan. Wel zei de BND pertinent te kunnen uitsluiten dat ze bij een aanslag betrokken zijn geweest.

Bij gebrek aan substantiële informatie wordt in de Duitse media gespeculeerd over de toedracht van het geval.

Der Spiegel oppert dat de drie op de plek van de aanslag waren in het kader van een Duits politie-onderzoek. Met deze inbreuk op de Kosovaarse soevereiniteit zouden ze het misnoegen van de autoriteiten in Pristina hebben gewekt.

Andere media suggereren dat ultra-nationalististen de aanslag doelbewust in de schoenen van de Duitsers hebben willen schuiven om de anti-Europese sentimenten in het sinds februari onafhankelijke Kosovo aan te wakkeren.

Volgens bronnen binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn zou de vrijlating van het drietal voor het weekeinde nog op handen zijn geweest. ‘Anti-Europese krachten’ binnen de Kosovaarse regering zouden dit echter te elfder ure hebben verhinderd.

Feit is dat de BND agenten in Kosovo heeft gestationeerd. Deze moeten voorkomen dat de internationale gemeenschap, zoals in 2003, wordt verrast door etnisch geweld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden