Duelleren om vrouw 'normaal' bestraft

Wie wil vechten om een vrouw moet snel zijn. Vanaf begin februari is namelijk het klassieke tweegevecht niet langer apart strafbaar....

Van onze verslaggever Marc van den Eerenbeemt

De wetgever ziet het verbod op het tweegevecht als eenverouderde wetsbepaling. De wetsartikelen 152 tot en met 156 vanhet Wetboek van Strafrecht zijn vrijwel nooit toegepast.

Al bij de totstandkoming van het huidige wetboek, aan heteinde van de 19de eeuw, werd getwist over de vraag of het duelwel apart strafbaar moest worden gesteld.

Met het opgaan van het tweegevechtverbod in andere bepalingenkan worden vastgesteld dat het laatste officiële tweegevecht in Nederland waarschijnlijk in het jaar 2000 in het Brabantse Bestis gestreden. Het Openbaar Ministerie en de rechtbank van DenBosch baarden toen opzien door een bloedig gevecht strafbaar teachten met toepassing van de duel-bepalingen.

Toepassing van de artikelen 152 tot en met 156 werd ook evengeopperd in de rechtszaak rond het gewelddadige treffen tussensupporters van Ajax en Feyenoord, waarbij Ajax-fan Carlo Picorniein maart 1997 het leven liet. Dat gebeurde echter niet. Deartikelen zouden wel een keer zijn toegepast in 1956 door deZeekrijgsraad Nieuw Guinea.

Aan het einde van de 19de eeuw werd aan het ritueletweegevecht nog zo'n bijzonder karakter toegedicht dat een apartestrafbaarstelling verstandig leek. Bij een duel, zelfs als datwordt gevoerd op leven en dood, is immers sprake van wederzijdseinstemming.

Nu stelt minister Donner van Justitie: 'Iedereen weet enbehoort te weten dat zware mishandeling en doodslag of moordstrafbare feiten zijn. Dat is niet anders als die voortvloeienuit onderlinge afspraken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden