postuumpatty klein (1946-2019)

Dubbeltalent Patty Klein (1946-2019) schreef het script voor Nederlands langstlopende strip

Dubbeltalent Patty Klein alias Patty Scholten is vrijdag overleden. Onder de naam Klein schreef ze veertig jaar lang scenario’s voor onder meer de populaire stripreeks ‘Noortje’, als Scholten maakte ze bij een heel ander publiek naam als dichter van luchtige diersonnetten.

Joost Pollmann
Patty Scholten in 2013, vlak voor haar afscheid als eerste dorpsdichter van Renkum. Beeld Marina Popova
Patty Scholten in 2013, vlak voor haar afscheid als eerste dorpsdichter van Renkum.Beeld Marina Popova

Patty werd geboren als Patricia Cecilia Klein in Den Haag en publiceerde al op jonge leeftijd gedichten in jeugdbladen als Kris Kras en Fix & Foxi. Na korte tijd biologie gestudeerd te hebben aan de Universiteit van Amsterdam belandde ze als stripschrijver bij de Toonder Studio’s en werkte er aan stripverhalen voor de Donald Duck. Dat was en is uitzonderlijk, want vrouwelijke stripscenaristen zijn in ons land dun gezaaid.

Vanaf 1970 begon ze onder de naam Patty Klein strips te schrijven voor de in die tijd zeer populaire jeugdbladen Pep, Sjors en Eppo, maar vooral voor het meisjesblad Tina. Hiervoor ontwikkelde ze de stripfiguur Noortje samen met tekenaar Jan Steeman; veertig jaar lang zouden ze verhalen bedenken over de roodharige stuntelmeid, waarmee Noortje de langstlopende reeks uit de Nederlandse stripgeschiedenis werd.

Selfiestick

In de 1.700 afleveringen is het veranderende tijdbeeld via popidolen en mode goed te volgen. Haar gewoonten gaan met de tijd mee. Vroeger belde Noortje uit een telefooncel, nu loopt ze rond met een selfiestick; gebleven is haar angst voor spinnen. Jan Steeman was samen met Patty Klein oprichter van het satirische stripblad voor volwassenen De Vrije Balloen, dat heeft bestaan van 1975 tot 1984. Vorig jaar overleed Steeman, waarna zijn zoon Lucas het tekenen van de strip overnam.

In juni 2017 werd Patty Klein gevraagd de expositie ‘Tina 50 jaar’ in het Nederlands Stripmuseum te openen, en nog heel recent volgden meer blijken van waardering. Een maand geleden werd zij door burgemeester Agnes Schaap van de gemeente Renkum onderscheiden als Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Maar er was dus nog een andere Patty, die zich voor haar oeuvre als dichter bediende van de trouwnaam Scholten. Zij debuteerde in 1995 met de bundel Het dagjesdier, waarmee ze een nominatie won voor de VSB-Poëzieprijs. In de jaren daarna werden haar verschillende poëzieprijzen toegekend en ze zou negen bundels publiceren, die werden afgerond met een autobiografie in sonnetten: De ziel is een pannenkoek. Haar lichtvoetige diersonnetten doen wat denken aan Kees Stip, waarbij humor de boventoon voert. Een octopus wordt omschreven als ‘geitenogige zuignappeling’ en een mus is een bol veren met een ‘fluitje aan de voorkant’ en futiele vlerkjes om mee te manoeuvreren.

In 1997 publiceerde Scholten bij uitgeverij Atlas de bundel Ongekuste kikkers, waarin het toepasselijke gedicht ‘Oude dames’ is opgenomen. Een beetje vilein noteerde ze: ‘Hun schoenen passen altijd bij hun tas,/Een fleurig sjaaltje siert hun saaie jas.’ Maar ze wist dat ook zij zo’n oude dame zal worden. Als de vrouwtjes met de bus wegrijden, schrijft ze: ‘Ze wenken naar me. Maar ik wil nog niet.’ Patty Klein alias Patty Scholten is 73 jaar oud geworden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden