Dubbelgedopte tuinboontjessalade

'Wie altijd koopt de beste waeren, zal sich veel zorch en kommer sparen.' Dit was de eerste reclameleus van de Brabantse familie Hak uit Giessen. Deze grootleverancier van ingemaakte groenten maakt zich zorgen over onze gezondheid en raadt aan meer groenten te eten als hulp bij gewichtsverlies. Concurrent Bonduelle doet dat ook. Bovendien looft die jaarlijks een prijs uit ter waarde van 10 duizend euro ter bestrijding van kinderobesitas. De inzendtermijn sluit op 26 juli. Op het moment dat er met een probleem een prijs valt te winnen, is een trend gezet. Nog even en obesitas is hip. Nu de groentjes nog.

null Beeld null

Ingrediënten

Voor 4 personen:
1 kilo verse tuinbonen of 400 gram tuinbonen uit blik uitgelekt)
2 little gems of een andere stevige slasoort (geen ijsberg)
1 ons serranoham
scheut goede olijfolie
scheut wittewijnazijn
beetje citroenrasp
snufje komijn
peper en zout naar smaak
3 takjes munt, fijngesneden
Is kant-en-klaar-groen een hulpmiddel om dagelijks 200 gram groenten te eten, zoals ons Voedingscentrum aanbeveelt? Veel kinderen zullen hun bord walgend terzijde schuiven. Niettemin wil Hak een gidsrol vervullen en adviseert het bedrijf ouders het goede voorbeeld te geven in zeven tips, zoals: 'Blijf proberen. Lust je kind bepaalde groenten niet? Probeer het dan een volgende keer nog eens.' Natuurlijk.

Koop een kilo verse tuinbonen - nu volop verkrijgbaar - en ontdoe ze van hun vilten jas. Er zitten twee tot vijf zaden in een peul, de kleintjes zijn het lekkerst. Let erop dat de peulen niet slap zijn. Gebruik van blik of pot kan natuurlijk ook, die boontjes hoeven dan niet meer te worden gekookt. Neem voor de verse bonen een kleine hoeveelheid water, breng dat aan de kook (beetje zout erbij kan, beetje melk ook, tegen het bruinen). Stort de gedopte boontjes erin en laat 3 minuten koken. Giet af en spoel na met koud water. Nu zouden de boontjes al gebruikt kunnen worden, alleen vinden kinderen die in deze vorm te bitter.

Dop deze boontjes nog een keer door het grijze velletje te verwijderen. Dat is volgens sommige mensen een doodzonde, maar in geval van oude boontjes absoluut een optie. Dan zijn er twee ovalen schijfjes over, prachtig groen van kleur. Sommige mensen koken die nog een keer - ik vind dat onnodig. Was de sla, droog, scheur in stukken en schik op een schaal. Drapeer de boontjes erop en vervolgens de flinters serranoham. Maak een vinaigrette van 3 delen olijfolie, 1 deel wittewijnazijn, de citroenrasp, komijn en peper en zout. Giet over de salade, verdeel en garneer met fijngesneden munt. Frietjes zullen er zeker goed bij smaken, in gedachten. Wees heilig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden