Dubbelgedopte tuinbonensalade met serranoham en venkel
Ingrediënten
Voor 4 personen
1/2 citroen
grof zout, versgemalen peper
eersteklas fruitige olijfolie (bv. van arbequina-olijven)
1 supermarktbosje verse munt
3 bosuitjes
1 flinke venkelknol
1 kg verse, jonge tuinbonen (= 220-250 g gedopte bonen)
12 plakjes serranoham (of anders prosciutto of Parmaham)
handje rucola
Voorbereiding (kan 1 ¿ ¿ (venkel) dag van tevoren):
1. Dop de tuinbonen. Breng een pan met een flinke laag water aan de kook. Doe de tuinbonen in de pan, breng het water weer aan de kook en kook de bonen beslist niet langer dan 2 minuten. Giet ze direct af in een vergiet en spoel ze onder de kraan af tot ze koud zijn.
2. Pel de bonen nogmaals door met een nagel een inkepinkje in de schil te maken en de `binnenbonen¿ eruit te drukken. Spoel de groene boontjes even af in een vergiet, laat ze uitlekken en zet ze tot gebruik in een goed afgesloten bakje in de koelkast.
3. Maak de venkel schoon, verwijder de stugge buitenste `rokken¿ en halveer de overgebleven knol. Snijd hem met een scherp mes of keukenmachine in ragfijne reepjes. Bewaar afgedekt in de koelkast.
4. Maak de bosuien schoon en snijd ze in ringetjes.
5. Hak de blaadjes van de munt fijn; bewaar wat toefjes voor garnering.
Bereiding:
1. Doe de bonen, uiringetjes en venkelreepjes in een grote schaal. Schenk er gul, echt gul olijfolie over, strooi de muntblaadjes erover en knijp een halve citroen erboven uit. Hussel de salade losjes met je handen door elkaar en maak op smaak af met zout en peper. Voeg naar smaak eventueel extra olijfolie of citroen toe.
2. Rangschik de plakjes ham losjes op bordjes. Schep de salade erop, maal er flink peper over en garneer met rucolablaadjes en munt.