Druiven op spijkers

Met een zekere nonchalance worden in oude kookboeken groente en fruit behandeld. Het aantal recepten is vaak gering, althans in vergelijking met de hoeveelheid recepten voor vlees, vis, wild en gevogelte....

Het aanbod van fruit is in dit jaargetijde overvloedig (we vergeten nu even voor het gemak dat veel vruchten het hele jaar door te verkrijgen zijn, we doen gewoon of de zomer nog een herkenbaar seizoen is). Aan het louter nuttigen van vers fruit wordt in die oude kookboeken geen aandacht besteed. Fruit maak je in, verwerk je tot sap of jam, tot compote of je droogt het. Voor de winter uiteraard.

Uit het Nieuw Burger Keukenboek (1827): 'Om druiven des winters lang te bewaren. Men beslaat een lat met spijkers, op zulken afstand van elkander dat de druiven vrij daar aan hangen kunnen. De trossen, die men bewaren wil, snijdt men in diervoege af, dat er nog een rankje van den wijngaard aan blijft, en steekt op de afgesneden punten van elke tros een duurzamen appel. Men hangt de trossen aan de bespijkerde lat, op eene hooge en donkere plaats, of wel in een kas, zorgende dat men er met geen adem overkomt. Het is van belang dat de druiven bij droog weder afgesneden worden en dat er geene natte of rotachtige bijzijn.'

Toch wel makkelijk eigenlijk tegenwoordig, het hele jaar door druiven.

Inmaak van fruit en alcohol horen bij elkaar. Uit hetzelfde kookboek: 'Ratafia van vruchten. Hiertoe neemt men aalbessen, frambozen, morellen, moerbeziën en welke vruchten men meer verkiest; zij moeten bij droog weder geplukt worden. Van stelen en steenen ontdaan zijnde, kneust met dezelve met een lepel aan stukken, perst ze uit door een doek en laat het nat door papier filtereren. Bij iedere pint nat, doet men een halve pint beste brandewijn en een een half once witte suiker; men giet het vervolgens in halve fleschjes, die men met kurken goed digt maakt.'

Sneller gemaakt zijn abrikozen en perziken in brandewijn: 'Men neemt hier toe de mooiste en gaafste vruchten, die men afplukt zonder veel te behandelen, en doet ze in flesschen, die ruim van hals zijn, met eenige brokken broodsuiker, enige stukjes kaneel en drie à vier kruidnagelen; hier op giet men brandewijn, sluit de fleschen digt met een kurk en bindt er nog een stuk blaas over heen.'

Alex Soyer geeft in De bekwame huisvrouw of Nieuw Kookboek (1854) enige vruchtensalades, ter afwisseling van de gebruikelijke desserts en ook omdat die vruchtensalades zo eenvoudig te bereiden zijn. Zoals deze salade van perziken: 'Neem 4 rijpe perziken, schil en snijd ze in vieren, leg ze in eene kom met 6 tot 9 lood suiker en 1 glas sherry, schud ze ligt dooreen en disch ze netjes op. Abrikozen, kroosjes of pruimen kunnen op gelijke wijze tot salade dienen; men laat er echter alsdan de huid op.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden