Driekoningentaart

Sylvia Witteman


Ingrediënten


Voor 6 personen
negen plakjes roomboterbladerdeeg
100 gram gemalen amandelen
100 gram fijne suiker
100 gram zachte boter
klein scheutje rum of amaretto
kwart pot abrikozenjam
3 eieren, 50 gram bloem
een eidooier
een boon, poedersuiker


Zo, nu zijn we voorlopig van feestdagen gevrijwaard, dacht ik van de week terwijl ik de supermarkt binnenliep. Maar ik had buiten de opdringerigheid van de Amerikaanse middenstand gerekend: op 2 januari hing de winkel al weer pontificaal vol met grote roze harten, ter ere van Valentijnsdag, immers al over zes weken.

Een doffe vermoeidheid maakte zich van mij meester, maar al gauw maakte die plaats voor grinnikend leedvermaak. Het domme Amerikaanse grootkapitaal laat een enorme kans liggen! Driekoningen! De schappen hadden vol kunnen liggen met kroontjes, mantels van imitatiehermelijn met in gouden letters `Balthazar' ,`Kaspar' en `Melchior' erop geborduurd, plastic schatkistjes vol wierook-mirre-en goudsnoepjes, en natuurlijk, bij de gebakafdeling, enorme stapels driekoningentaart.

Zo'n taart is leuk en heel lekker, gevuld met frangipane (een zacht amandelbeslag) Er moet een boontje in worden verstopt, en wie dat boontje in zijn stuk taart terugvindt, krijgt een kroontje op en is de hele dag koning.
Het is een heel gedoe om te zorgen dat ieder jaar een ander kind die boon krijgt: handiger is eigenlijk om de boon pas na het aansnijden in het betreffende stuk taart te frommelen, anders komt er ellende van.

Laat het deeg ontdooien, leg op een stapeltje vier plakjes en op het andere vijf, rol de stapels uit tot een dikte van 2 mm. De ene plak deeg wordt dus iets groter dan de andere. Leg de grootste plak in een springvorm of rond ovenschaaltje smeer er wat abrikozenjam over uit en leg er een boon op.
Vermeng de zachte boter met de suiker met de eieren, de gemalen amandelen, de bloem en de amaretto. Goed roeren tot een homogeen mengsel. Giet dit spul in de deegbodem en leg de andere deegflap er bovenop. Druk de randen goed aan, met wat eidooier ertussen, en snijd ze netjes bij. Maak in het midden van het deegdeksel een rond gaatje ter grootte van een dubbeltje, zodat de stoom kan ontsnappen.

Maak eventueel versieringen van overgebleven deeg, bestrijk het geheel met eigeel en laat een half uurtje rusten in de ijskast. Bak de taart nu in een voorverwarmde oven op 180 graden, tot de korst bruin is en de vulling gaar, ongeveer drie kwartier. Als de taart te bruin wordt, leg er dan een velletje folie op. Laat de taart helemaal afkoelen, en strooi er door een zeef poedersuiker op.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden