'Drie werken Kunsthalroof zeker verbrand'

Van ten minste drie van de zeven schilderijen die vorig najaar zijn gestolen uit de Kunsthal in Rotterdam, is nu definitief vastgesteld dat ze zijn verbrand. Dat wordt onder andere bekendgemaakt tijdens een persconferentie, meldt het Roemeense persbureau Agerpres. Eerder werd bericht dat alle zeven werken zouden zijn verbrand.

redactie
Een van de schilderijen. Henri Matisse: 'la Liseuse en Blanc et Jaune' Beeld ANP
Een van de schilderijen. Henri Matisse: 'la Liseuse en Blanc et Jaune'Beeld ANP

Maar de moeder van de hoofdverdachte, die de schilderijen zou hebben verbrand trok haar verklaring in. Vandaag komt het onderzoeksteam dus met een nieuwe conclusie.

Er is nog meer nieuwe informatie naar buiten gekomen. Uit justitiële documenten die handen zijn van het AD blijkt dat pas vijf kwartier na de schilderijenroof in de Kunsthal hadden beveiligers en agenten doorhadden wat er was gebeurd.

Toegesnelde beveiligers kregen het alarm niet uitgeschakeld en kregen niet meteen argwaan toen ze binnen zeven lege haken aan de muur zagen. De dieven hadden namelijk de deur netjes achter zich dichtgedaan en agenten zagen geen inbraaksporen. De schilderijen van onder anderen Picasso en Gauguin hebben vervolgens nog urenlang onbeheerd in een vlakbij de Kunsthal geparkeerde auto gelegen.

De politiemedewerkers die op de eerste melding afkwamen, hebben de daders zelfs gezien. 'Eén agent zwaaide nog geruststellend, zo van: niets aan de hand, jongen', aldus advocaat Maria Vasii.

Bewakingsbeelden uit de Kunsthal

Verbrand
In totaal gaat om de zeven schilderijen met een geschatte waarde van 18 miljoen euro van onder anderen Monet, Matisse, Picasso en Gauguin. Drie van de zeven kunstwerken zouden verbrand zijn in de de woning van de moeder van hoofdverdachte Radu Dogaru in het Roemeense dorpje Carcaliu, zo meldde de Roemeense televisiezender PRO TV eerder.

Kunstexperts van het Nationaal Museum in Roemenië hebben in opdracht van justitie gevonden asresten onderzocht en daar bleek uit dat het resten van de kunstwerken zijn.

De specifieke pigmenten voor de verfkleuren geel en rood en de restanten van de kopspijkers die zich nog in de doeken bevonden, zijn bepalend geweest in het onderzoek van de asresten, aldus directeur-generaal Ernest Oberlander Tarnaveanu van het Nationaal Historisch Museum dinsdagavond in de Roemeense media. Hij is woordvoerder van het onderzoeksteam van specialisten dat zich in opdracht van justitie drie maanden heeft beziggehouden met het onderzoeken van de asresten.

Henri Matisse: 'la Liseuse en Blanc et Jaune' Beeld .
Henri Matisse: 'la Liseuse en Blanc et Jaune'Beeld .

Moederliefde
Uit moederliefde moet het geweest zijn, dat de moeder van de 28-jarige verdachte Radu D. in een wanhoopspoging alle gestolen schilderijen samen met wat huisvuil en rubberlaarzen opgestookte in het kacheltje van haar woonkamer en daarna de asresten uitstrooide in de tuin.

De gestolen werken hadden een verzekerde waarde van 17 miljoen en waren afkomstig uit de privécollectie van de Triton Foundation, een Nederlandse stichting die een verzameling van ongeveer 250 schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken in bezit heeft van zo'n 170 invloedrijke kunstenaars uit de periode 1860-1970.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden