Drie in de pan


Ingrediënten


Voor 8 tot 10 personen
1 theel zout
1 scheutje bier
6 dl (soja)melk
1 ei
400 g zelfrijzend bakmeel
Voor ca. 20 stuks
150 g rozijnen
50 g krenten
boter of olie


Volkskokmama had een aardig aantal opvang- en oppaskinderen. Die missen hun zorgmoeder natuurlijk ook nu ze dood is. `Ik heb vannacht over haar gedroomd', mailde een van hen vorige week. Het ging over eten, uiteraard. `Ze had een geweldige Indonesische rijsttafel voor ons gemaakt, we zaten wel met twintig man aan tafel. Totdat een van de gasten haar te hulp schoot in de keuken - het ging over het toetje. Toen heeft ze hem vriendelijk bedankt voor zijn hulp want - nou komt het - het recept van hem was niet het originele recept zoals het hoort. Zo zie je maar, zij is nog steeds bij ons!'

Om welk toetje het ging, vermeldt het verhaal verder niet, en zeer waarschijnlijk was er uiteindelijk helemaal geen toetje op tafel gekomen. Maar inderdaad, zo was ze wel. Regel één in haar keuken: `nergens aankomen met je vingers' en regel twee: `nergens mee bemoeien'. En het ijzeren fundament was dat alles altijd precies zo moest als zij het had geleerd. Op straffe van mislukking.

Misschien was dat wel een van de redenen dat er zelden tot nooit uitgebreide en ingewikkelde toetjes op tafel verschenen. Het mislukkingsgehalte daarvan is namelijk hoog. Gelukkig waren er belangrijker redenen. De helft van het gezin begon doorgaans al te kotsen van de lucht van gekookte melk en lustte bijgevolg niets wat met melkproducten was bereid. En van toetjes word je natuurlijk dik. Maar doorslaggevend was dat volkskokmama wel zo goddelijk lekker kookte dat niemand na de hoofdmaaltijd nog iets hoefde.

Wat ze een doodenkele keer wel maakte, waren oud-Hollandse `drie in de pan', kleine pannekoekjes met krenten en rozijnen die je met drie tegelijk in een koekenpan bakt. In het standaardwerk van de Amsterdamse Huishoudschool rept Wannée nog over bloem, gist en sukade, in moderne recepten gaat het met zelfrijzend bakmeel en met stukjes appel en een snufje kaneel. Volkskokmama deed steevast een scheut bier in het beslag.

Maak van meel, ei, melk, bier en zout een glad en dik beslag. Roer er de krenten en rozijnen door. Verhit wat olie of boter in de koekepan. Doe drie eetlepels van het beslag los van elkaar in de pan en bak de pannenkoekjes gaar. Lekker als toetje, maar ook koud bij de lunch.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden