Die ene leerlingAbbie Chalgoum

‘Door Wesley weet ik dat je als docent onbevooroordeeld moet zijn’

null Beeld Hedy Tjin
Beeld Hedy Tjin

Leerkrachten, docenten en hoogleraren over de leerling die hun kijk op het vak veranderde. Deze week: mbo-docent en acteur Abbie Chalgoum (41) over Wesley, die hem deed inzien dat je altijd onbevooroordeeld naar leerlingen moet kijken.

‘De docenten in de personeelskamer van het Valuas College in Venlo wensten me sterkte. Want klas 2B, dat was me er eentje. Daar moest ik de teugels direct strak aanhalen. Anders zouden ze me opvreten. Vooral Wesley. Wesley is de druktemaker, zeiden ze. Wesley heeft nooit spullen bij zich. Wesley komt uit de beruchte volkswijk Genooi.

‘Het was mijn eerste jaar als docent. Ik was zij-instromer, een diploma had ik nog niet. Voor de zomer had ik een tijdje meegelopen, nu kreeg ik voor het eerst eigen klassen. Ik had er zin in, maar de opmerkingen van collega’s maakten me ook nerveus.

‘Op internet zocht ik manieren om drukke klassen in toom te houden. Ik hield mezelf voor dat ik streng moest zijn. Geen gezeik, dit waren de regels en als je je er niet aan houdt, dan is daar het gat van de deur. Dat paste niet bij me, maar het moest. Dacht ik. In mijn hoofd hoorde ik de collega’s: Abbie, pak ze aan!

‘Ruim op tijd was ik in het lokaal. Ik ruimde een beetje op, zette de stoelen recht. Want dat had ik ook geleerd: een schone klas brengt rust. Ik schreef de lesdoelen op het bord en zette het raam open voor extra zuurstof.

‘Toen ging de zoemer. Ik begroette de leerlingen bij de deur. Goedemorgen, goedemorgen. Dat ging alvast goed. Verderop zag ik een jongen omringd door andere jongens. Hij had geen tas bij zich. Dat moest Wesley zijn, Wesley uit Genooi.

‘Hij kwam dichterbij. Ademhalen nu, Abbie. Gewoon je ding doen. Even later stond hij voor me. Salaam Aleikum, meneer, zei hij. Aleikum Asalaam, antwoordde ik.

‘Toen ik wilde beginnen, riep iemand door de klas. Meneer, bent u Marokkaans? Ik vertelde dat ik geboren ben in Marrakech en opgegroeid in Venlo. Dan spreekt u goed Nederlands, zei iemand. De meeste Marokkanen spreken met zo’n harde z.

‘Ik antwoordde dat ik ook Nederlanders ken die niet goed Nederlands spreken, mensen die thuis vooral Venloos spraken bijvoorbeeld. Daar sloeg Wesley op aan. Spreekt u ook Venloos? Neteurlik, zei ik, ik bin heej opgegreujd. De klas moest keihard lachen. Respect, meneer, zei Wesley.

‘Na een kwartier kon ik met mijn les beginnen. En ze deden mee. Ook Wesley, die ik een boek, een pen en papier gaf. Het ging fantastisch, ik begreep niet waar andere docenten zich druk om maakten. Dit was een ontzettend leuke klas. Je moest er alleen niet meteen met gestrekt been ingaan, je moest een beetje meeveren.

‘Na de les vroeg ik Wesley te blijven. Hij was op zijn hoede, zag ik, bang dat ik hem zou aanpakken omdat hij geen spullen bij zich had. Kom je uit Genooi, vroeg ik hem. Dat bevestigde hij. Ik ook, zei ik. Hij smolt haast, dit had hij niet verwacht. Ik bleek zijn neef en zijn oom te kennen van de voetbalclub.

‘Toen ik vroeg hoe het met hem ging, vertelde hij dat het thuis niet makkelijk was. Als hij uit school kwam, had zijn vader al een paar blikjes bier achter de kiezen. Soms kwam er politie. ’s Ochtends was Wesley vaak al zo in de stress, dat hij zonder tas vertrok.

‘Kom naar me toe als je erover wilt praten, zei ik tegen hem. En dat deed hij. Zelf sprak ik hem ook aan als ik hem op het pleintje of in de aula zag lopen. Dat vond hij fijn.

‘Door Wesley weet ik dat je als docent onbevooroordeeld moet zijn. Bij een nieuwe klas moet je niet afgaan op de meningen van anderen, je moet je niet laten beïnvloeden door de aantekeningen over leerlingen in het leerlingvolgsysteem. Stap er blanco in. Toon interesse. Luister. Stel vragen. Maak contact.

‘Wesley deed de rest van het jaar goed mee. Soms nam hij het zelfs voor me op. Als het lawaaiig in de klas was, greep hij in. Bekken dicht, jongens, zei hij dan. Meester Chalgoum wil beginnen.’

Wesley heet in werkelijkheid anders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden