Doodstraf voor hoge Chinese functionaris na showproces

Zonder enige emotie luisterde de verdachte naar het voorlezen van zijn vonnis. Half China luisterde via de televisie mee. Het kleine, kalende mannetje dat voor het oog van de natie ter dood werd veroordeeld, is tot nu toe de hoogste communistische functionaris die wegens corruptie de doodstraf heeft gekregen....

Van onze correspondent

Hu Changqing heeft drastisch misbruik gemaakt van zijn hoge functies in de provincie Jiangxi, waar hij het bracht tot vice-gouverneur. Volgens de rechtbank in Nanchang heeft hij tussen 1995 en 1999 van achttien bedrijven anderhalf miljoen gulden afgeperst en voor 430 duizend gulden cadeaus aangenomen. Ter bevordering van zijn carrière zou hij ruim twintigduizend gulden hebben rondgestrooid.

De camera's van de staatstelevisie zoomden in op de auto's, juwelen en gouden horloges waarmee Hu zichzelf had laten bedenken. De rechtszaal puilde uit van een duizendkoppig publiek, onder wie veel journalisten. Politiek gevoelige processen vinden meestal plaats achter gesloten deuren en worden door de pers verzwegen.

Het showproces tegen Hu Changqing moest kennelijk de natie ervan overtuigen dat de partij dodelijke ernst maakt met de strijd tegen de oeverloze corruptie in haar eigen gelederen. Maar hoe meer fraudezaken bekend raken, des te groter wordt de scepsis bij de gewone man. Iedereen weet dat de corruptie op het laagste niveau begint, maar niemand weet op welk niveau ze eindigt.

Het grootste en wijdst vertakte corruptieschandaal uit de geschiedenis van de Volksrepubliek wordt zoveel mogelijk uit de publiciteit gehouden. Het betreft een douanefraude in de havenstad Xiamen, waarbij lokale en nationale autoriteiten en militairen minstens tien miljard dollar hebben opgestreken van de naar Hongkong geëmigreerde zakenman Lai Changxing, eigenaar van het conglomeraat Yuan Hua.

In de herst van het afgelopen jaar, toen het schandaal niet meer binnenskamers was te houden, nam Lai de benen. Volgens de Hongkongse krant South China Morning Post is hij vorige maand gearresteerd in een hotel in Birma en inmiddels uitgeleverd aan China, waar hem ongetwijfeld de doodstraf wacht. De Chinese autoriteiten zeggen van niets te weten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden