Dood zwarte jongen verscheurt VS, verdachte aangeklaagd voor doodslag

De Verenigde Staten is verscheurd door de dood van een zwarte jongen in Sanford, Florida. Een burgerwacht beweert de 17-jarige te hebben doodgeschoten uit zelfverdediging. Maar het slachtoffer was ongewapend en zou niets kwaads in de zin hebben gehad.

Demonstrant in Sanford houdt een foto vast van Martin.Beeld epa

De burgerwacht George Zimmerman is gisteren gearresteerd en aangeklaagd voor doodslag. Hij zegt dat hij in februari de 17-jarige Trayvon Martin doodde uit zelfverdediging toen hij hem betrapte bij een inbraak.

Politie en justitie lieten Zimmerman in eerste instantie gaan. Dit leidde tot een storm van protest in de VS. Volgens velen heeft Zimmerman Martin doodgeschoten omdat hij zwart was. De politie zou Zimmerman het voordeel van de twijfel geven uit racistische overwegingen.

Capuchon
In het hele land vonden demonstraties plaats. Maandag moest het politiebureau in Sanford, waar de schietpartij had plaatsgevonden, tijdelijk sluiten vanwege een grote demonstratie. Meer dan 2 miljoen mensen tekenden een petitie die opriep tot de arrestatie van Zimmerman.

Televisiecommentatoren verklaarden dat Martin er mogelijk verdacht uit had gezien, omdat hij een grote capuchon over zijn hoofd had. De Amerikaanse president Barack Obama reageerde daarop met: 'Als ik een zoon had, zou hij eruit zien als Trayvon.' Sympathisanten gingen uit solidariteit met Martin capuchons dragen.

De verdeding van Zimmerman beroept zich op een controversiële wet in Florida, de zogeheten Stand Your Ground Law. Deze wet trad zeven jaar geleden in werking na een lobby van de National Rifle Association, die zich inzet voor het recht wapens te mogen dragen. De wet geeft personen die beweren uit zelfverdediging te hebben gehandeld het voordeel van de twijfel. Als mensen het gevoel hebben in gevaar te zijn, hoeven ze zich niet terug te trekken, ook als het logischer lijkt dat wel te doen.

George Zimmerman.Beeld afp

Verdacht figuur
Uit een reconstructie van de New York Times blijkt dat Zimmerman die avond in februari gewapend was en vanuit zijn auto Martin over straat zag lopen met een capuchon op. Zimmerman belde vervolgens met de alarmcentrale om te zeggen dat er enkele inbraken in de buurt waren geweest en er nu een 'zeer verdacht figuur' rondliep. Ook zei hij iets te zien in de handen van Martin en vroeg of er een agent langs kon komen.

De ongewapende Martin belde ondertussen met zijn vriendin. Hij zei dat iemand naar hem keek en dat hij sneller zou lopen. Volgens Zimmerman zette Martin het op een lopen. Hij achtervolgde de jongen, tegen het advies in van de alarmcentrale. De vriendin van Martin verklaarde dat Martin zich omdraaide en vroeg waarom Zimmerman hem volgde. Zimmerman zou toen gevraagd hebben wat Martin daar deed. Toen werd de telefoon opgelegd en niet meer opnieuw opgenomen.

Zimmermans vader vertelde echter een ander verhaal, op basis van gesprekken met zijn zoon. Zimmerman liep weg, maar Martin kwam hem achterna, aldus de verdachte. Martin zou hebben gevloekt en gevraagd of Zimmerman een 'probleem' had. Op een 'nee 'van Zimmerman zou de jongen hem hebben geslagen.

Buren zagen twee mannen worstelen en belden met de alarmcentrale. Hulpverleners hoorden op de achtergrond geschreeuw. Martins moeder zegt in het geroep haar zoon te herkennen. De vader van de verdachte beweert dat het zijn zoon was. Volgens een buurtbewoner werd er om hulp geroepen. Vervolgens klonk een geweerschot.

De ouders van Trayvon Martin.Beeld reuters

Levenslang
Vandaag wordt Zimmerman voorgeleid. Een veroordeling voor doodslag kan in Florida een levenlange gevangenisstraf opleveren.

De familie van het slachtoffer reageerde opgelucht op op de arrestatie van Zimmerman. 'We danken God. Het enige wat we wilden was een simpele arrestatie, niets meer, niets minder', zei de moeder van de overleden tiener huilend tijdens een persconferentie in Washington.

De vader van de jongen beloofde de strijd voor gerechtigheid te zullen voortzetten. 'We doen dit allemaal samen: blanken, zwarten en latino's. We zullen blijven betogen tot de juiste beslissing is genomen.'

Demonstrant in Sanford met een capuchon op.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden