Dood Pakistaanse leider zware slag voor Taliban

Baitullah Mehsud, de gevreesde leider van de Pakistaanse Taliban, is omgekomen bij een Amerikaanse aanval met een onbemand vliegtuig. 'Hij wist de eenheid te bewaren tussen tientallen militante facties en Al Qaida'.

Dat hebben twee Talibanstrijders vrijdag gezegd. Ze voegden eraan toe dat er een bijeenkomst wordt gehouden waarop wordt besloten wie Mehsud gaat opvolgen.

Zijn dood (die overigens nog niet is bevestigd door Washington en Islamabad) is een zware slag voor de Taliban. ‘Hij is iemand die niet zomaar kan worden vervangen’, zegt Mehmood Shah, voormalig hoofd veiligheidszaken in de Pakistaanse tribale gebieden. ‘Mehsud wist de eenheid te bewaren tussen tientallen militante facties en Al Qaida. Hij kon de agenda van de strijd in Pakistan bepalen – en dacht daarbij heel strategisch na.’

Zijn groeiende invloed was een grote bron van zorg bij met name westerse politici, omdat de grootste nachtmerrie van de internationale gemeenschap heel goed in Pakistan zou kunnen beginnen: een Al Qaida dat over kernwapens beschikt. Om de Pakistaanse kernwapens uit handen van de extremisten te houden, is een stabiele staat nodig, en Mehsud was de man die er het meest toe in staat leek deze te destabiliseren.

De Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP) van Mehsud bestaat uit tientallen extremistische groeperingen die sinds 2007 met elkaar zijn gaan samenwerken, en vooral in eigen land bommen legt, mensen ontvoert, en aanslagen pleegt, maar jaarlijks ook honderden strijders naar Afghanistan stuurt om zijn broeders te helpen.

Volgens lokale journalisten beschikt de TTP over zo’n twaalfduizend lokale strijders, en vierduizend internationale krijgers, van wie de meesten uit de Arabische wereld en Centraal-Azië komen. De organisatie zou ook een flink aantal tieners hebben getraind en geïndoctrineerd om als zelfmoordenaar te kunnen dienen.

‘Zelfmoordenaars’, zei Mehsud vorig jaar in een televisie-interview, ‘zijn onze kernbommen’. Hij schepte graag op over de aanvallen tegen Pakistaanse doelwitten, en de Pakistaanse regering verdenkt hem ervan achter de moord op oud-premier Benazir Bhutto te zitten.

Ondanks zijn invloed is er weinig bekend over Mehsud, die bovendien altijd weigerde zijn gezicht te laten fotograferen. Hij werd 38 of 39 jaar geleden geboren in Bannu, op de grens tussen Noord- en Zuid Waziristan, als zoon van een arme familie. De jonge Mehsud maakte zijn koranschool niet af, maar wist zijn simpele achtergrond te gebruiken om sympathie te winnen als ‘man van het volk’ en heeft de reputatie dapper te zijn op het slagveld.

De afgelopen jaren heeft Mehsud Pakistan geterroriseerd, en als hij met de regering een staakt-het-vuren overeenkwam, gebruikte hij dit om tot rust te komen en zijn wapenarsenaal uit te breiden.

Islamabad had een prijs van 50 miljoen rupees (427 duizend euro) op zijn hoofd gezet, en Washington een van 5 miljoen dollar. ‘Hem van het slagveld halen, zou een grote overwinning zijn’, zei een Amerikaanse counterterrorisme functionaris donderdag nog tegen The New York Times. ‘De wereld, en zeker Pakistan, zou een veiliger plaats zijn zonder hem.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden