Doelwit tussen winkels

Tussen winkels in Capelle aan den IJssel zit een groot logistiek centrum van het Amerikaanse leger. Na 11/9 zou het verhuizen, maar dat lukte steeds niet....

Van onze verslaggever Ron Meerhof

De website van het Surface Deployment and Distribution Command (SDDC)ronkt. Dit logistieke centrum van het Amerikaanse leger heeft een crucialerol gespeeld in alle oorlogen, hulpoperaties en strijdperken waarAmerikaanse strijdkrachten aanwezig waren.

Eronder staat het adres waar dit machtige instituut zich bevindt: in eenwinkelcentrumpje in Capelle aan den IJssel, naast Woonstore en SiëstaSlapen. Vanwege de nabijheid van de Rotterdamse haven kozen de Amerikanenvoor deze plek.

Dat zit hier dus niet goed, zegt Manuel Kneepkens van deStadspartij. Dit is hét scharnierpunt van de Amerikaanse inspanningenin het Midden-Oosten. Dat maakt ze tot doelwit. Dat moet niet tussen dewinkels zitten.

Kort na de aanslagen van 2001 drong persvoorlichter Bram de Jong nog aanop discretie over zijn club. In de gespannen situatie was het onwenselijkde aandacht te richten op dit militaire bolwerk op deze ongemakkelijkeplek.

Destijds verzekerden de autoriteiten dat ze alles in het werk steldenom terreurrisicos te minimaliseren. Vragen werden uitveiligheidsoverwegingen niet beantwoord. De burger moest de autoriteitenvertrouwen.

Nog steeds is moeilijk in te schatten wat er sindsdien is gebeurd.Minister Remkes kondigde onlangs een alerteringssysteem af voordreiging: licht-matig-middel-hoog. Het Rotterdamse stadsbestuur werkte met0-1-2-3-4-5, maar zou nu zijn overgeschakeld op 1-2-3-4. Daarnaast zijn watfysieke maatregelen zichtbaar, zoals hekken en toegangspoorten. Maar water achter die poorten is veranderd, blijft onduidelijk.

Hier in Capelle is te zien wat er in de drieënhalf jaar na 11/9 isgebeurd: bijna niks. Verhuizen bleek problematisch. Er zijn plannen ombinnen een paar jaar te verhuizen naar de Van Ghentkazerne in deRotterdamse wijk De Esch. Dan zou het SDDC op militair terrein zitten, goedbewaakt, afgeschermd, en zonder buren die slachtoffer zouden kunnen wordenvan een onverhoopte aanslag.

Maar de eigenaren van volkstuintjes in De Esch vrezen voor deleefbaarheid, huizeneigenaren verderop zijn bang voor overlast en hetdeelgemeentebestuur heeft er ook nog een mening over. Ook volgens Kneepkenslost die plek niks op. De flats staan er veel te dichtbij.

Voorlopig is er gekozen voor een polderoplossing, met veel prikkeldraad,vangrails, en soldaten voor de deur. Maar nog steeds zit het SDDC, bijnavier jaar na de aanslag op de Twin Towers, tussen Beter Bed en Praxis zit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden