Dodenherdenking Vorden dreigt te veranderen in strijdtoneel

De dodenherdenking in het Gelderse dorp Vorden dreigt te veranderen in een strijdtoneel. Het plan van het Comité 4 mei om vrijdag ook gelegenheid te bieden tien Duitse omgekomen soldaten te gedenken, kan op weinig stilte rekenen. Joden en neonazi's roeren zich.

De toegangsweg tot Vorden

De kleine joodse belangengroep Tradition is Our Future (TOF) gaat uit protest tijdens de dodenherdenking een 'duidelijk signaal afgeven naar de gehele gemeente'. Voorman Dennis Pekel geeft niet te veel details, omdat hij 'veel te bang is dat ze het anders gaan verbieden' en de bijbehorende kosten voor niets zijn gemaakt. Pekel verklapt wel dat de actie 'vanuit de lucht' zal plaatsvinden - mogelijk duidt hij op een vliegtuigje dat met een spandoek boven het dorp zal cirkelen.

Burgemeester Henk Aalderink maakte donderdagochtend bekend dat de politie aanwijzingen heeft dat neonazi's op internetfora en via sociale media plannen maakten ook naar de herdenking te komen.
'Volstrekt logisch natuurlijk', reageert Pekel. 'Natuurlijk willen zij ook van de partij zijn bij een heldenverering van Duitse oorlogsmisdadigers.' TOF zal met 'een mannetje of acht' afreizen naar Vorden. Pekel geeft aan dat zij de confrontatie met neonazi's niet uit de weg zullen gaan: 'Als het misgaat, moet de burgemeester zichzelf maar eens achter de oren krabben.'

Weinig indruk
De oplopende spanning maakt donderdag weinig indruk op Aalderink. Er volgens hem geen reden om aan te nemen dat er neonazi's zullen komen. 'Van die actie met dat vliegtuigje zal ik kennis nemen.' Aalderink benadrukt dat het niet om een herdenking van nazi's gaat en er geen bloemen bij het graf worden gelegd. 'Ik verbaas me over de ongenuanceerde reacties van met name de joodse gemeenschap. Blijkbaar hadden we nog duidelijker moeten communiceren dat het om een gebaar van verzoening gaat en niet om een herdenking van nazi's.'

De ophef begon eerder deze week toen bekend werd dat een bezoek aan het graf van Duitse soldaten is opgenomen in het programma van de herdenking in Vorden. 'Na 67 jaar is de tijd daar rijp voor', aldus het Comité 4 Mei. Voorzitter Bart Hartelman stelde dat de tien Duitsers 'net zo goed slachtoffer zijn geweest', omdat zij vaak gedwongen werden het leger in te gaan.

Vriendschapslied
Vanwege de 'verwachte extra drukte' is wel besloten dat het Vordense Mannenkoor het 'vriendschapslied' van Mozart niet bij de Duitse graven ten gehore zal brengen. Het enige wat overblijft van het gewraakte programmaonderdeel is dat bezoekers na afloop van de herdenking ervoor kunnen kiezen om langs het Duitse graf te lopen. Ook volgende jaren blijft dat volgens Aalderink onderdeel van de herdenking.

Federatief Joods Nederland heeft een kort geding aangespannen tegen de gemeente Bronckhorst, waaronder Vorden valt. Dat dient vrijdag om 10.00 uur bij de rechtbank in Zutphen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden