Dode na vuistslag van taxichauffeur

Toedracht is nog ongewis...

Van onze verslaggever Michiel Kruijt

AMSTERDAM Een 44-jarige man is zondagmiddag overleden nadat een taxichauffeur hem ’s ochtends vroeg bij de taxistandplaats op het Leidseplein in Amsterdam een vuistslag op zijn hoofd had gegeven. De twee hadden ruzie gekregen, maar het is nog onduidelijk waarover. De politie hield de 37-jarige chauffeur meteen aan.

Hulpverleners slaagden er aanvankelijk in om de ernstig gewonde man ter plekke te reanimeren. Uren later overleed hij echter in het ziekenhuis.

In Amsterdam wordt veel over taxi’s geklaagd sinds in 2000 het beroep van taxichauffeur werd vrijgegeven. Daarmee wilde het kabinet de concurrentie in de branche bevorderen, waardoor ritten goedkoper moesten worden. Sindsdien zouden taxibestuurders geregeld hoge prijzen vragen, korte ritten weigeren, ruzie met elkaar maken en klanten onbeschoft behandelen.

Het incident vond om 4.20 uur plaats. Volgens een woordvoerder van de politie was er ruzie ontstaan tussen de taxichauffeur en de vermoedelijke klant, die uitliep op een handgemeen. ‘Het is heel snel gegaan’, zegt hij. De klant zou een beweging hebben gemaakt in de richting van de chauffeur. Die deelde een vuistslag uit, als gevolg waarvan de klant roerloos neerviel. Volgens de woordvoerder zagen toesnellende politieagenten de chauffeur slaan.

Sectie op de overleden man moet uitwijzen wat de doodsoorzaak was en of hij onder invloed van drank of drugs verkeerde. De politie wil niet zeggen wat de achtergrond van de chauffeur is. Onderzoek moet nog uitwijzen of hij een bekende is van de politie.

Burgemeester Cohen van Amsterdam noemde het incident in een reactie ‘verschrikkelijk’ en ‘schandelijk’. Hij zei dat de nieuwe Taxiwet ‘verdomd lang op zich laat wachten’ en dat die er nu snel moet komen. Amsterdam dringt aan op een eigen verordening, waarin eisen kunnen worden gesteld aan taxichauffeurs, zoals stratenkennis en aansluiting bij een bedrijfsvereniging. Voldoet een chauffeur niet aan deze eisen, dan moet zijn vergunning kunnen worden ingetrokken.

Staatssecretaris Huizinga (Verkeer) zou deze week de Tweede Kamer informeren over nieuwe maatregelen. Onduidelijk is of aan de wensen van Amsterdam wordt voldaan.

De Amsterdamse wethouder Gerson (Verkeer) kondigde gisteren extra toezicht bij de taxistandplaats op het Leidseplein aan. Dat is er sinds juni al op de standplaats bij het Centraal Station, een andere beruchte plek als het gaat om het gedrag van chauffeurs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden