Dochter van Birmese militair leider bij bomaanslag gedood

Bij een bomaanslag in de woning van een van de militaire leiders van Birma is diens dochter zondagavond om het leven gekomen....

AFP, Reuter, AP

RANGOON

Generaal Tin Oo is tweede secretaris van de Staatsraad voor het herstel van wet en orde (Slorc), zoals het militaire bewind zich noemt. Bovendien is hij stafchef van het leger en hoofd van de afdeling speciale operaties. Volgens een kennis van de familie was de generaal thuis toen de bom ontplofte, maar raakte hij niet gewond.

In de verklaring van het bewind staat niet in welke hoek men de daders zoekt. Generaal Tin Oo staat bekend om zijn harde taal jegens eenieder die het waagt zich tegen het bewind te verzetten. In zijn toespraken roept hij burgers zowel als militairen geregeld op iedereen te 'vernietigen' die probeert de samenleving te ontwrichten.

De grootste oppositiebeweging van Birma, de Nationale Liga voor Democratie van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi, heeft de aanslag veroordeeld. 'Dit is een laffe daad, die ik ten zeerste betreur', zei de vice-voorzitter van de liga.

Ook de grootste gewapende verzetsbeweging, de Karen Nationale Unie, ontkent iedere betrokkenheid bij de aanslag. Een KNU-leider legde de schuld bij de Slorc zelf, die volgens hem steeds meer ten prooi valt aan een interne machtsstrijd.

De KNU is de laatste etnische onafhankelijkheidsbeweging in Birma die nog geen akkoord heeft gesloten met het bewind in Rangoon. De laatste maanden hebben de Karen-strijders het hard te verduren gehad en hebben zij enkele van hun basis bij de Thaise grens moeten prijsgeven. Generaal Tin Oo had juist vorige week enkele van deze bases bezocht.

Het militaire bewind heeft zijn veiligheidsmaatregelen de afgelopen maanden scherp geïntensiveerd. Dat begon na studentenrellen in Rangoon, begin december, en kreeg een vervolg na een bomaanslag op een pagode in de hoofdstad, waarbij op 25 december zeven doden vielen.

Diplomaten in Rangoon herinneren zich nu dat generaal Tin Oo die pagode eerder op de dag samen met zijn vrouw had bezocht.

Vorige maand heeft het bewind in sommige delen van Birma een uitgaansverbod ingesteld. In de stad Mandalay waren vechtpartijen uitgebroken tussen boeddhisten en moslims toen het verhaal ging dat een boeddhistisch meisje door een moslim was verkracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden