Directeur Salto weg na bedreiging

De directeur van de Amsterdamse zender AT5 en stadsomroep Salto, Erik van der Schaft, is opgestapt bij Salto. Hij zegt te zijn bedreigd door een groepje jongens dat hem het afgelopen weekeinde thuis opzocht....

De bedreigingen hebben waarschijnlijk te maken met een vechtpartij in de studio van Salto, tijdens een uitzending die werd verzorgd door de Stedelijke Marokkaanse Raad (SMR). Salto heeft een 'open kanaal' en verleent zendtijd aan diverse organisaties.

'Na de vechtpartij heeft Van der Schaft een medewerker van de SMR, die was betrokken bij de ruzie, naar huis gestuurd', zegt Salto-voorzitter Gerard Hulshof, namens Van der Schaft.

'De uitzendingen van de SMR zijn geschorst vanwege de vechtpartij. Daarop werd woedend gereageerd, daarom denk ik dat we in die hoek moeten zoeken. Van der Schaft is groot, en nooit bang, maar hij voelde zich ernstig bedreigd.'

Volgens Hulshof heeft Van der Schaft aangifte gedaan. Maar bij de politie in Amsterdam is nog geen aangifte bekend. Wel heeft een medewerker van de SMR aangifte gedaan van mishandeling. 'Van der Schaft heeft mijn medewerker mishandeld. Hij heeft twee dagen in het ziekenhuis gelegen', zegt Ahmed Abaida, secretaris van de SMR.

Volgens de secretaris is de medewerker mishandeld door Van der Schaft nadat hij bij Salto verhaal kwam halen over de schorsing van de uitzendingen van de SMR. 'Van der Schaft is zwaar overspannen, hij heeft mijn medewerker verrot geslagen. Nu draait hij de boel om.'

Abaida zegt dat er geen groepje aan het huis van Van der Schaft is geweest om hem te bedreigen. 'Toen mijn medewerker vertelde aangifte te zullen doen, voelde Van der Schaft zich in het nauw gedreven. Hij heeft dit voorval verzonnen', zegt Abaida.

Dat de medewerker van de SMR verhaal kwam halen klopt, meent Hulshof. Maar dat Van der Schaft hem toen mishandeld heeft, is 'onzin'. 'De medewerker dreigde te gaan vechten, Van der Schaft heeft zich teruggetrokken en een Marokkaanse werknemer van Salto opgetrommeld om tussen hen te bemiddelen. Toen zij met zijn tweeën terugkwamen, was de boze medewerker van de SMR al vertrokken.'

De SRM overweegt juridische stappen tegen stadsomroep Salto, om hun uitzendingen weer in de lucht te krijgen. De politie zal Van der Schaft verhoren in verband met de aangifte van de medewerker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden