Directeur Gay Games zou in de war zijn Bewindvoerder homospelen wil snel geld zien

De Amsterdamse rechtbank moet bepalen of oud-directeur Marc Janssens van de Gay Games geestelijk een wrak is en daarom niet handelingsbevoegd....

Van onze verslaggever

De bewindvoerders en het bestuur van de stichting Gay Games, die in surseance van betaling verkeert, daagden Janssens gisteren in kort geding voor de rechter. Ze willen de oud-directeur dwingen een door hem toegezegd bedrag van 318 duizend gulden te betalen. Volgens de bewindvoerders hangt van deze betaling af of de crediteuren, onder wie driehonderd vrijwilligers van de spelen, iets van hun geld terugzien.

Janssens beweert dat hij onder druk en intimidatie van bestuur en bewindvoerders een overeenkomst heeft getekend, die hij zegt niet te hebben begrepen. Volgens zijn advocate lijdt Janssens aan kanker en is hij geestelijk in onbalans. Hij kan de aangegane verplichting niet kan nakomen, omdat hij geen bezittingen heeft.

De stichting Gay Games meent dat Janssen wel degelijk goed bij zijn hoofd is. En geld moet er ook zijn. Hij bezat, in elk geval tot voor kort, een luxe appartement in Zwitserland en had naar eigen zeggen op de bank een miljoenentegoed. Dat bedrag hield Janssens over aan de verkoop van een bedrijf. De stichting eist dat Janssens opening van zaken geeft over zijn bezittingen. Eventueel moet een gijzeling hem dwingen duidelijkheid te verschaffen.

Het conflict draait om de arbeidsovereenkomst die het bestuur van de Gay Games in 1995 met de Management BV van Janssens sloot. Janssens zou zelf loonbelasting en sociale premies afdragen. Overeengekomen werd dat Janssens voor de gevolgen zou opdraaien als de belastingdienst en de bedrijfsvereniging de constructie niet zouden accepteren.

De belastingdienst liet in 1996 weten het niet eens te zijn met de gekozen vorm. In november 1999 resulteerde dat in een naheffing bij de stichting Gay Games van ruim 762 duizend gulden, inclusief boetes. Als de stichting dit bedrag moet betalen, blijft er vrijwel niets over voor de andere crediteuren.

In een overleg tussen Gay Games en belastingdienst werd bepaald dat de fiscus tevreden is als Janssens alsnog een bedrag van 318 duizend gulden betaalt. In december ging Janssens hiermee akkoord. Een maand later werd een overeenkomst getekend, waarbij de oud-directeur zich verplichtte op 31 januari te betalen. Op die datum kwamen, had hij gezegd, in Zwitserland termijndeposito's vrij.

Hij betaalde niet. In eerste instantie zei hij dat het geld onderweg was, maar later liet hij weten niet tot betaling bereid te zijn. Zijn advocate wil onderzoek naar de omstandigheden waaronder de betalingsovereenkomst is getekend.

Ook bestrijdt ze de geldigheid van de arbeidsovereenkomst tussen de Management BV van Janssens en de Gay Games: het stichtingsbestuur had bij het zetten van de handtekening kunnen weten dat de BV was opgeheven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden