'Dino S. opdrachtgever liquidaties'

Amsterdam Verondersteld topcrimineel Dino S. is dinsdag in zijn cel aangehouden op verdenking van uitlokking van moorden. Het Openbaar Ministerie heeft S....

Van onze verslaggever Menno van Dongen

De 49-jarige S., alias ‘De Commissaris’, is eind augustus gearresteerd op een schuiladres in Amsterdam. Hij zat tot dinsdag alleen vast voor grootschalige drugshandel, waarvoor hij eind 2009 bij verstek is veroordeeld tot acht jaar celstraf. Die strafzaak loopt nog in hoger beroep.

Het is geen verrassing dat S. wordt verhoord voor moord. De naam van de handlanger van Willem Holleeder viel geregeld tijdens het grote liquidatieproces Passage. Volgens kroongetuige Peter la S. gaf ‘De Commissaris’ opdrachten voor geruchtmakende liquidaties in de onderwereld.

Peter la S. was als huurmoordenaar verantwoordelijk voor de dood van Kees Houtman, samen met verdachte Jessy R. Hun moordopdracht zou in 2005 zijn verstrekt in de Baja Beach Club, waar R. een ontmoeting had met Dino S. en anderen. Direct na dat gesprek zei R. tegen Peter La S. dat ze een ‘nieuwe klus’ hadden.

Dino S. had volgens de kroongetuige een soort ‘dodenlijst’ opgesteld, waarop ook de naam van de Amsterdamse kroegbaas Thomas van der Bijl stond. Via een tussenpersoon, Fred R., zou ‘De Commissaris’ opdrachten tot moord hebben gegeven. La S. en Jessy R. wilden ook Van der Bijl doden, maar ze trokken zich terug toen de voorbereidingen niet soepel verliepen. Enkele maanden later werd hij door anderen geliquideerd.

Tijdens het proces tegen de moordenaars van de kroegbaas, in 2008, zijn meerdere belastende verklaringen afgelegd over Fred R. en Dino S. Het slachtoffer moest dood omdat hij ‘een gevaar was voor de groepering’, zei een verdachte.

Justitie gaat ervan uit dat Houtman en Van der Bijl zijn vermoord omdat ze in het geheim belastende verklaringen aflegden over Holleeder en S.

Eerder dit jaar bleek dat de aanklagers in de zaak-Passage beschikken over de verklaringen van een anonieme, bedreigde getuige: Q5. Hij (of zij) stelt dat Holleeder en S. geregeld hardop moordplannen bespraken in de Baja Beach Club. De criminelen zouden niet hebben beseft dat anderen meeluisterden.

Eind deze week wordt S. voorgeleid aan de onderzoeksrechter. Dan blijkt of hij langer wordt vastgehouden op grond van de nieuwe verdenkingen, waartoe ook lidmaatschap van een criminele organisatie behoort. Andere bendeleden zijn onder anderen Fred R. en Jessy R., meent justitie.

Na de voorgeleiding maakt het OM bekend of S. als verdachte wordt toegevoegd aan de zaak-Passage, die al ver gevorderd is, of dat hij een eigen proces krijgt.

De advocaat van S. wilde dinsdag niet reageren op de aanhouding.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden