Dikke dame

In de jaren zestig was ze niet weg te slaan uit het Londense party-circuit. 'Ik had vaak geen geld en soms zelfs geen dak boven m'n hoofd, maar om een glas champagne en een uitnodiging voor een feest zat ik nooit verlegen.' Om sigaretten evenmin....

De Britse kok en programmamaker Jennifer Paterson, de donkerharige helft van de Two Fat Ladies die dinsdag op 71-jarige leeftijd overleed aan longkanker, was haar hele leven een rebel. Als 15-jarige werd ze van de nonnenschool getrapt. 'Ze moesten wel, het was de enige manier om de rest rustig te krijgen.'

De dochter van een legerofficier werd geboren in Londen en woonde daarna vier jaar in China. Na haar avonturen bij de nonnen verhuisde ze met haar ouders naar Berlijn. Ze stond voor de klas in Portugal, woonde in Venetië en op Sicilië, werkte in Libië als au-pair. Terug in Engeland was ze assistent-toneelmeester, tijdschriftredacteur, hulpje van een beeldhouwer, en werkte ze bij de eerste Candid Camera-show. Ze had geen diploma's, pakte gewoon alles aan.

Daarom was ze ook nog directrice van een meisjesschool en kok voor het Ugandese gezantschap. En bereidde ze vijftien jaar lang op de redactie van The Spectator de Dinsdaglunches voor hoge bezoekers, onder wie prins Charles en Graham Greene. Later zou ze er een kookcolumn schrijven.

In 1996 werd Paterson door een BBC-producer gekoppeld aan Clarissa Dickson Wright, ex-strafpleiter, ex-alcoholica, werkneemster in een kookboekhandel, met een even harde stem en forse omvang als zijzelf. Ze pasten maar net in de door Paterson bestuurde Triumph Thunderbird-motor met zijspan (kenteken N88 TFL: Two Fat Ladies). Het duo maakte een no-nonsense kookprogramma vol typisch Engelse gerechten met een hoog calorisch gehalte, en veel wrange humor. Paterson liet duidelijk merken dat ze militant anti-vegetarisch was en wars van gezond eten.

In het eerste Two Fat Ladies-kookboek (BZZToH) staan haar scones. 'Niemand schijnt ze nog te maken', sputterde ze, 'ze kopen die vreselijke dingen uit de supermarkt met een koolzuursmaakje en vol met kleffe vruchten.'

Jennifer's scones, 12 stuks: 225 gram zelfrijzend bakmeel, snufje zout, 55 gram boter, 1,5 deciliter melk. Zet de oven op 220 graden. Meng het bakmeel en het zout in een kom. Wrijf er de boter door tot het mengsel kruim is. Meng er de melk door en vorm een deeg met een paletmes. Bestuif het aanrecht met bloem en kneed daarop het deeg licht. Druk het uit tot een lap van 2 cm dik. Steek er rondjes van 5 cm doorsnee uit. Leg de rondjes op een ingevette en met bloem bestoven bakplaat en bestrijk ze met melk. Bak ze 10 minuten tot ze goed gerezen en bruin zijn. Paterson: 'Leg ze even op een rooster, maar eet de scones terwijl ze nog warm zijn, met veel boter, clotted cream (dikke Engelse room) en jam. Yammie!'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.