Het eeuwige levenDien de Boer-Kruyt

Dien de Boer-Kruyt (1944-2020): de eerste vrouw in het old boys network

Bedrijven vond ze ‘net mensen’. Dien de Boer had zeven kinderen. Dat weerhield haar niet commissariaten te verzamelen en ceo’s te coachen.

Peter de Waard
Dien de Boer-Kruyt. Beeld
Dien de Boer-Kruyt.

Tijdens een managementcursus vertelde een van de deelnemers dat hij geen bestuursvoorzitter wilde worden, omdat hij door emoties overmand zou kunnen gaan huilen. En dat past niet bij een leider. ‘Je mag best huilen’, vertrouwde Dien de Boer-Kruyt hem toe. ‘Dat kan juist goed werken. Aan de top vind je mensen die zichzelf kunnen zijn.‘

Dien de Boer-Kruyt combineerde Hollandse nuchterheid met oosterse wijsheid. Ze was moeder van zeven kinderen: drie met Dave Schmalz, twee met Hans de Boer en ook nog twee pleegkinderen. En een hectische baan.

Behalve leiderschapscoach was ze werknemerscommissaris bij Douwe Egberts, het bouwbedrijf HBG (nu BAM), Reed Elsevier (nu Relx), Imtech en Alliance Nederland. Zij vond dat de belangen van werknemers even zwaar moesten wegen als die van aandeelhouders. In een interview met het blad Elan omschreef ze bedrijven als een levend geheel, ‘net als een mens’. Als vrouw zat ze al in de jaren negentig en nul midden in het old boys network, iets dat toen nog geen doel op zichzelf was. Ze gold indertijd als een van de machtigste vrouwen van het land.

Na 2010 trok ze zich terug uit het bedrijfsleven. Ze bleef tot 2016 voorzitter van de raad van toezicht van Greenpeace Nederland. Huidige Greenpeace-directeur Joris Thijssen: ‘Wat zo boeiend was, dat ze haar aandacht niet richtte op het actievoeren tegen klimaatverandering en ontbossing, maar op de laag daaronder. Ze had vooral oog voor het welzijn van de organisatie. Stonden de neuzen dezelfde kant op? Was het goed geregeld met de financiën? Zo wist ze rust en stabiliteit te creëren.’

De laatste jaren hield ze zich bezig met duurzaamheidsprojecten zoals het opwekken van energie door eb en vloed. Ze leed al langer aan kanker. ‘Daar kon ze goed mee omgaan. Het laatste jaar werd ze slechter’, zegt haar dochter Sarah de Boer. Ze overleed 3 februari in haar woonplaats Naarden.

Ze werd als Gerdina (‘Dien’) Kruyt geboren in Utrecht. Als kleuter las ze de krant al. ‘Je hebt bijzondere talenten’, zei haar vader. ‘Die moet je teruggeven aan de maatschappij.’ Aanvankelijk koos ze voor een studie medicijnen, maar ze studeerde uiteindelijk af in de sociologie, waarna ze een beurs kreeg om op de universiteit van Harvard statistiek en wiskunde te studeren. Het was in deze jaren dat ze haar eerste man ontmoette . In 1974 keerde ze terug in Nederland. Een jaar lang gaf ze les, daarna trad ze in dienst van organisatiebureau Bosboom en Heneger. Later richtte ze haar eigen beleidsadviesbureau op. Ze had veel interesse voor de Derde Wereld en met name de stormachtige ontwikkelingen in Azië.

Zo opende ze een adviespraktijk in Kuala Lumpur, was lid van de stuurgroep Nederland-China Cooperatie Tydal, lid van de commissie Samsara Thaise bergvolken. In 1985 trouwde ze voor de tweede keer, met Hans de Boer, directeur van het BovenIJ ziekenhuis en PvdA-wethouder in Naarden.

Samen met Aleida Meijerink zette Dien de Boer vijftien jaar geleden een leiderschapsprogramma op dat aanvankelijk bij Twynstra Gudde was ondergebracht. Meijerink: ‘Zij deed vooral de individuele coaching. Dat was niet iets nieuws voor haar. Als commissaris nam ze vaak de ceo al onder haar hoede’, zegt Meijerink.

Zij zorgde ervoor dat hij zijn onzekerheden kwijt zou raken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden