Column Ibtihal Jadib

Die overkill aan seks in de krant mag me dan irriteren, het is beter dan de oorverdovende stilte waarmee ik ben opgevoed

Ik zag in dit magazine een essay van Emma Curvers over de clitoris en dacht: daar gaan we weer. Als Volkskrantlezer word ik regelmatig getrakteerd op seks en bloot terwijl ik aan het ontbijt zit met mijn kinderen. Sinds vorig jaar de cover verscheen met een close-up van een trio-tongzoen scan ik eerst de krant voordat ik die op de keukentafel leg. Mijn zoontje had de tongzoen-cover gepakt en mij toen gevraagd wat die mensen aan het doen waren. Ik probeerde een gepast antwoord te verzinnen voor zijn driejarige brein en zei dat wanneer mensen elkaar erg lief vinden, ze elkaar knuffelen met hun tong. Toen wilde hij met mij tongen aangezien hij mama zo lief vindt. En bedankt, Volkskrant.

Knorrig begon ik dus aan het clitorisverhaal, maar verdomd, wat een fijn stuk. Curvers vroeg hoe hoog vrouwelijk genot op de agenda staat. Een terechte, doch ook ietwat verwende vraag. Wij, lees: Nederlanders, kunnen die vraag tenminste stellen. Wij, lees: Marokkanen/moslims, komen daar niet aan toe omdat wij nog struikelen over het verschil tussen een dialoog over en een aanmoediging tot seks. Dat laatste is, buiten het huwelijk, een Grote Zonde en daar moeten moslims niets van weten. Wij zijn een gedisciplineerd volk dat de vleselijke genoegen zakelijk afwijst. Dat kunnen wij. Fenomenen als ongewenste zwangerschappen, soa’s, overspel of beroerde sekslevens komen bij moslims nooit voor. Bij ons begint iedereen blij maagdelijk aan de huwelijksnacht waarbij het kersverse koppel elkaar even in de ogen kijkt en dan exact weet wat de ander nodig heeft voor een plezierig samenzijn. Seksuele openheid is bij moslims daarom niet nodig, bij ons gaat alles goed.

Gek genoeg kostte seksualiteit mij toch enige moeite. Na het lezen over het clitoris-gebeuren speurde ik mijn geheugen af naar momenten in mijn opvoeding waarin vrouwelijk genot aan bod was gekomen. Niets. Nog geen kruimel. Mijn seksuele opvoeding bestond uit de waarschuwing van mijn moeder dat ik als meisje ‘iets’ tussen mijn benen had waar ik uiterst voorzichtig mee moest omgaan. Als ik of iemand anders ‘dat’ zou aanraken, zou ‘het’ vallen en zou ik geen meisje meer zijn. Ondertussen schoof mijn biologieleraar tijdens de les een condoom over de bezemsteel. Ik durfde mijn moeder niets te vertellen over die biologieleraar en omgekeerd vertelde ik die leraar ook maar niets over mijn moeder.

En al had ik wíllen praten, dan zou ik de woorden niet hebben geweten. Ik spreek goed Marokkaans, maar het woord voor seks ken ik niet. Ik ken alleen het werkwoord ‘samen slapen’. De woorden condoom, clitoris of orgasme? Geen idee. Het woord ‘vagina’ zou ik kunnen vertalen met ‘schoot’, verder kom ik niet. De woorden die ik wel ken zijn: fdiha (schande), amrad (ziektes), cida (aids) en fdiha el kbira (de grote schande, lees: zwangerschap).

Ik mag het dan irritant vinden, die overkill aan seks en bloot in de krant, het is nog altijd beter dan de oorverdovende stilte waarmee ik ben opgevoed. Wat ontspannen om, gewoon zomaar, een artikel over de clitoris voorgeschoteld te krijgen. Per slot van rekening loopt de helft van de bevolking met zo’n ding rond en zou het niet onverdienstelijk zijn als de andere helft weet wat ‘ie daar mee aan moet. Alleen voor Marokkanen was het essay overbodig, bij ons gaat alles goed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden