die ene patiëntAnesthesioloog Rob Slappendel

Die ene patiënt: ‘Wat een verspilde moeite na zo’n zelfmoordpoging, dacht ik. Achteraf heb ik me diep geschaamd’

Medische experts over de patiënt die hun kijk op het vak veranderde. Deze week: anesthesioloog Rob Slappendel (58).

Die Ene Patient met anesthesioloog Rob Slappendel: ‘Hier lag een jonge vrouw die dood wilde en wij waren uit alle macht bezig om de opgelopen schade te repareren.’Beeld Tzenko Stoyanov

‘Ze kwam om een uur of tien ’s avonds binnen op de spoedeisende hulp, buiten bewustzijn, onder het bloed, haar gezicht verwoest en botbreuken in haar hele lichaam. Een zelfmoordpoging, zeiden de ambulancemedewerkers, ze was van de achtste verdieping van een flat naar beneden gesprongen. Haar man bevestigde dat verhaal. Razendsnel werd ze naar de operatiekamer gebracht, waar een uitgebreid team klaarstond om haar leven te redden.

Had het wel zin?

‘Ik zat in het tweede jaar van mijn anesthesieopleiding maar mocht al zelfstandig dienstdoen en zo hield ik haar die hele nacht op de operatietafel in de gaten terwijl de chirurgen aan één stuk doorwerkten. De algemeen chirurg, de vaatchirurg, de plastisch chirurg, de kno-arts, de neurochirurg, de kaakchirurg, ik heb nog nooit zoveel artsen zien komen en gaan. Halverwege de nacht begon ik me af te vragen wat al die inspanningen voor zin hadden. Hier lag een jonge vrouw die dood wilde en wij waren uit alle macht bezig om de opgelopen schade te repareren. Wat nutteloos om daar zoveel energie aan te besteden. Om 8 uur ’s morgens werd ik afgelost, de chirurgen waren nog lang niet klaar.

‘Toen ik om 6 uur ’s avonds aan een nieuwe dienst begon, waren ze nog altijd bezig. Ik begon me te realiseren dat zo’n langdurige narcose risico’s met zich mee kon brengen en besprak mijn twijfels met mijn supervisor. Die kwam kijken en besloot dat de grens was bereikt:  24 uur nadat we waren begonnen, werd de operatie stopgezet. Ik bracht haar naar de intensive care en hield haar de dagen erna in de gaten. Ze werd beademd maar had de narcose goed doorstaan. Daarna verdween ze uit mijn gedachten.

Mijn narcoseverslag

‘Totdat ik twee maanden later stage ging lopen op de intensive care. Ik nam de dossiers door van alle patiënten en kwam opeens mijn eigen narcoseverslag tegen. Het zat in het dossier van die jonge vrouw, ze lag er nóg. Ze had zware complicaties opgelopen, een aantal ernstige infecties doorstaan, ze werd nog altijd beademd en was buiten bewustzijn. Wat een tijdverspilling allemaal, dacht ik.

‘Na een paar maanden ging het langzaam beter met haar, ze kon van de beademing af. Goed nieuws, dachten we, maar nadat we haar man op de hoogte hadden gebracht, merkten we dat hij opeens minder vaak op bezoek kwam. Op de dag dat we het beademingsbuisje uit haar keel haalden, was ze snel helder. Voor het eerst in maanden konden we met haar praten en haar eerste woorden overrompelden ons compleet. Ze zei: ik ben door mijn man van het balkon geduwd.

Rob Slappendel: ‘Vanaf dat moment is mijn inzet voor patiënten compleet veranderd.’Beeld Rob Slappendel

‘We waren verbijsterd. Al die maanden waren we in de veronderstelling geweest dat ze een zelfmoordpoging had gedaan. Vanuit haar bed heeft ze aangifte gedaan, politieagenten kwamen in het ziekenhuis langs om haar verhaal te noteren. Haar echtgenoot werd opgepakt en gaf de poging tot moord vrij snel toe.

Iedereen verdient het

‘Ik heb me diep geschaamd voor alle negatieve gevoelens die ik over haar heb gehad. Vanaf de nacht van de operatie tot het moment dat ze van de beademing af kon, had ik me afgevraagd wat voor nut haar behandeling eigenlijk had. Wat een misplaatste opvatting was dat geweest. Vanaf dat moment is mijn inzet voor patiënten compleet veranderd. Leeftijd, geslacht, beroep of voorgeschiedenis, of het nou om moord gaat of zelfmoord, ik realiseer me sindsdien dat iedereen hulp verdient, ongeacht de achtergrond. De onverwachte wending rond deze jonge vrouw heeft niet alleen de uitoefening van mijn vak veranderd, maar ook mijn kijk op het leven. Ik verdiep me nu veel meer in de achtergrond van mensen, in wat hen werkelijk beweegt.’ 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden