PostuumDick Nooy 1948-2019

Dick Nooy (1948-2019) was de laatste telg van de fameuze toneelfamilie

Acteur, schrijver en regisseur van het Amsterdamse volkstoneel (en telg van het roemrijke Nooy-toneelgeslacht) wilde geëngageerde stukken maken, maar trok zich vroeg terug in de hoofdstedelijke Rivierenbuurt.

Peter de Waard
Dick Nooy en Beppie Nooy in 1976. Beeld RV
Dick Nooy en Beppie Nooy in 1976.Beeld RV

Op zijn twaalfde jaar hoorde hij dat hij niet de zoon was van zijn wettige vader, de piloot Gerhard Hinrichs, maar van zijn moeder Beppie Nooy jrs tweede liefde, de acteur Bert Silvester. Later besloot hij zijn achternaam te veranderen van Dick Hinrichs in Dick Nooy. ‘Als eerbetoon aan zijn moeder en het volkstoneel’, zegt zijn echtgenote Ellen de Mooij. Met die naam werd hij bekend als schrijver en bewerker van stukken als De Jordaan, Ronde Ka, In Holland staat een huis en Oh Waterlooplein.

Maar eind jaren tachtig verdween acteur, schrijver en regisseur Dick Nooy al uit de theaterwereld. Hiermee kwam een einde aan de merknaam Nooy en het Amsterdamse volkstoneel.

Dick Nooy zelf overleed 12 april in Amsterdam aan de gevolgen van alvleesklierkanker. ‘Binnen drie weken ging het mis’, zegt Ellen de Mooij. ‘Half maart zei een kapper dat hij er wat gelig uitzag. Uiteindelijk ging hij naar de huisarts. Een tumor drukte tegen zijn gal.’ Een daaropvolgende operatie mislukte. Dick Nooy werd 71 jaar.

Toen hij werd geboren was Beppie Nooy jr, die onder meer 1.500 keer de rol van Rooie Sien speelde, nog getrouwd met Gerhard Hinrichs met wie ze al twee zonen (Ger en Marty) had. Dicks grootvader was Jan Nooij (nog met ij in plaats van y), oprichter van het Amsterdamse Volkstoneel, waarbij zijn oma Beppie sr en moeder Beppie jr excelleerden. Vanwege de drukke werkzaamheden van zijn moeder werd hij als kind op de beruchte kostschool Instituut Hommes in het Groningse Hoogezand-Sappermeer geplaatst.

Theater kreeg hij met de paplepel ingegoten. Op zijn elfde jaar stond hij voor het eerst op de planken in De Blauwe Engel. Hij had aanvankelijk de ambitie acteur te worden, maar koos later voor een carrière achter de schermen bij de toneelgroep van zijn moeder.

Na haar overlijden in 1979 richtte hij met zijn halfbroers Nooys Volkstheater op, waar hij actief was als regisseur en stukken bewerkte. Hij creëerde de veelgeprezen musical De Jordaan met liedjes en ballades van de componist en tekstschrijver Jaap van der Merwe.

Bij Nooys Volkstheater had hij het artistieke voortouw, terwijl zijn broers Ger (eega van Carry Tefsen) en Marty respectievelijk de technische en zakelijke leiding hadden. Ger Hinrichs: ‘In 1985 in de aanloop naar de productie van Boefje kwam het tot een artistieke breuk tussen ons twee en Dick. Dick wilde veel meer geëngageerde stukken gaan maken.’ De breuk pakte voor beide kampen verkeerd uit. De beide Hinrichs (Nooys Volkstheater stopte in 1992) konden niet zonder Dick en Dick niet zonder zijn halfbroers

Dick Nooy deed daarna een poging om zelf een gezelschap van de grond te tillen. Hij wilde De Kleine Johannes van Frederik van Eeden produceren. Hij had al een cast en de steun van de Raad voor de Kunst. Maar toen bleef de subsidie uit. Hij gooide uit frustratie de handdoek in de ring.

Na een eerdere relatie met de latere presentatrice Loretta Schrijver had hij Ellen de Mooij ontmoet met wie hij een zoon Richard kreeg. Hij koos voor het kind. Dick Nooy trok zich terug aan de Biesboschstraat in de Rivierbuurt en liet zich niet meer zien in het theaterleven. Hij ging colums schrijven en gaf toneellessen op de school van zijn zoon. ‘Het meest miste hij daarna het praten over het vak’, zegt De Mooij. ‘Dat had hij altijd gedaan met zijn moeder en daarna met andere acteurs en actrices.’

In de buurt stond hij bekend als iemand die veel lachte en zong. Dick Nooy ligt begraven op Zorg­vlied in het familiegraf met zijn moeder en grootmoeder. De naam Nooy is daar vereeuwigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden