Dichteres Ida Gerhardt overleden

In haar woonplaats Warnsveld is in de nacht van donderdag op vrijdag de dichteres Ida Gerhardt gestorven. Zij is 92 jaar geworden....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Voor haar vertalingen ontving zij in 1968 de Nijhoffprijs, en voor haar gedichten werd zij in 1979 onderscheiden met zowel de Prijs voor Meesterschap van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde als de P.C. Hooftprijs.

Ida Gerhardt werd in 1905 in Gorinchem geboren, bezocht het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam en studeerde klassieke talen in Leiden. In 1942 promoveerde ze op een gedeeltelijke vertaling van het boek De rerum natura van de Romeinse filosoof Lucretius.

Als dichter was zij een laatbloeier; haar eerste bundel verscheen in 1940. Haar poëtische werk kenmerkt zich door een strenge vormvastheid en een enigszins plechtstatige taal. Daarin gaf zij uitdrukking aan haar zwaarmoedige levensgevoel en haar liefde voor de klassieken.

Aanvankelijk stuitte haar onmodieuze werk, vooral onder invloed van de populariteit van de Vijftigers, op verzet. Talrijke van haar gedichten - Psyche, Radiobericht, Onder de Brandaris, Het carillon - zijn inmiddels klassiek geworden.

De laatste jaren schreef Ida Gerhardt niet meer en leidde zij een teruggetrokken bestaan.

Tien jaar geleden werd zij door Cherry Duyns geportretteerd in een uitvoerige televisiedocumentaire, waarin zij commentaar gaf op de wordingsgeschiedenis van haar werk.

Zie ook pagina 9

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden