Diabetespil teruggetrokken

Ruim 18 duizend Nederlandse diabetes-2-patiënten die het medicijn Avandia slikken, moeten uitzien naar een alternatief. De Europese toezichthouder voor medicijnen EMA zal de Europese Commissie adviseren de toelating van het omstreden middel op te schorten.

Van onze medewerker Rik Nijland

‘De voordelen wegen niet op tegen de nadelen’, concludeerde Hans-Georg Eichler, medisch directeur van de EMA, donderdag in Londen. Avandia ligt zowel in Europa als de VS onder vuur. Gebruikers zouden een flink verhoogde kans hebben op een hartinfarct of hartfalen.

Stap verder

De EMA gaat met haar maatregel duidelijk een stap verder dan haar Amerikaanse tegenhanger, de FDA. Die besloot donderdag het medicijn te handhaven mits de producent, farmareus GlaxoSmithKline (GSK), de doelgroep aanpast: alleen patiënten waarbij andere medicijnen niet aanslaan. Die aanpassing is in Europa al jaren van kracht. Eichler: ‘Een reden om de toelating nu op te schorten is dat nog steeds een groep patiënten het middel slikt, die het niet zou moeten krijgen.’

Toen ruim tien jaar geleden Avandia op de markt kwam, was er veel lof. Eindelijk een nieuw type medicijn voor de behandeling van ouderdomsdiabetes of diabetes 2. De werkzame stof, rosiglitazon, verhoogt de gevoeligheid van het lichaam voor insuline. Dat sloeg aan. De omzet groeide tot 3 miljard dollar in 2006. Een jaar later kwamen de hartproblemen van de patiënten aan het licht. GSK probeerde dat onderzoek te pareren, maar de reputatie van het bedrijf kalfde af nadat uitkwam dat het intern allang wist van de problemen.

John Grishamboek

Het Britse tijdschrift The Lancet vergeleek de gang van zaken met een boek van John Grisham. Volgens het tijdschrift intimideerde GlaxoSmithKline onderzoekers en manipuleerde het onderzoek. Door alle commotie liep de omzet van Avandia terug tot 1,2 miljard dollar in 2009.

In Nederland waren volgens het College voor de Toelating van Geneesmiddelen vorig jaar nog ruim 18 duizend patiënten die het medicijn slikken. Volgens Joost Hoekstra, diabetes-hoogleraar in het AMC in Amsterdam, zijn er genoeg alternatieven.

Het Diabetes Fonds wil niet inhoudelijk reageren op het besluit in Londen. ‘Wij volgen uiteraard de beslissing van de EMA. Patiënten die het middel gebruiken raden we aan niet meteen te stoppen maar contact op te nemen met hun arts.’

Het verboden medicijn, Avandia. (EPA) Beeld EPA
Het verboden medicijn, Avandia. (EPA)Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden