Deze fruitwijnen zijn volgens de Fransen het allerlekkerst

De Volkskrant test fruitwijnen

Een zorgvuldig gekozen professioneel amateurpanel test zomerdrank. Deze week: fruitwijn.

Foto de Volkskrant

Vergeet rosé, frosé en brosé. In Frankrijk kun je deze zomer geen supermarché binnenlopen zonder geconfronteerd te worden met de nieuwste zomerdrankjeshype. Volgens de Fransen, niet de eerste de beste wijnautoriteiten, moeten we aan de fruitwijn. That's right. In de Nederlandse winkels liggen deze gearomatiseerde wijnen niet altijd voor het grijpen, maar de meeste zijn wel via internet te bestellen. Moet je dat willen?

I: Fruits and Wine by Moncigale Blanc Pêche (€ 2,99)

Witte wijn met perziksmaak, wat kan er misgaan? 'Wow, ik ruik het al', zegt iemand als hij zijn neus boven het glas houdt. Een bedwelmend zoete perziklucht. 'IJsthee, maar dan uit Tsjernobyl.' Iemand associeert de chemische damp met snoepperzikjes. En dan moet er geproefd worden. Nee, dit kun je niet maken. 'Echt heel ranzig.' Een mierzoet drankje, kindvriendelijk op de verkeerde manier. 'Hier is niets wijn aan.' Het alcoholpercentage is 7 procent en deze variant bestaat uit 53,5 procent witte wijn. De rest willen we niet weten.

II: Fruits and Wine by Moncigale Rosé Fraise (€ 2,99)

Rosé met aardbeiensmaak, God sta ons bij. Maar in tegenstelling tot de perzikvariant, proeven we bij de Rosé Fraise wel iets van wijn. De aardbeiensmaak is ook iets subtieler. Er blijkt ook een groter percentage wijn in deze variant te zitten: 58,5 procent (7 procent alcohol). Waar doet dit aan denken? Ah ja: grenadine. Maar nog steeds niet best hoor. 'Dit is voor mensen die van zoete witte wijn en mentholsigaretten houden.' Of voor jongetjes en meisjes die wijn vies vinden en toch iets willen drinken op hun eindexamenfeestje, wat ook deze aardbeienvariant een minderjarig bijsmaakje geeft. Bovendien botsen de twee smaken met elkaar: 'Het zurige van de rosé gaat niet met het zoete van aardbei.'

III: Very Pamp'

(€3,99 bij AH Online)

Rosé met grapefruitsmaak, de populairste telg uit de vrolijke Fruittellawijnfamilie. Het kan aan het hogere alcoholpercentage liggen (10 procent), maar de Very Pamp' valt in de smaak. 'Dit is de beste.' Het friszuur van de rosé en de grapefruit gaan prima samen, en de Very Pamp' is ook niet zo zoet als de andere twee. Maar, merkt iemand op, eigenlijk moet je die andere twee vergeten als je deze proeft. 'Het is alsof je ons eerst twee glazen benzine hebt laten drinken en nu een glas water geeft.' Inderdaad, dit is nog steeds wijn voor mensen die niet van wijn houden. Een drankje voor de generatie die groot is geworden met Bacardi Breezers. Een van de proevers zegt net iets te vaak dat hij het 'heftig' vindt. Maar toch. Hier kun je best goede sier mee maken op een feestje. Als er op dat feestje maar Café del Mar gedraaid wordt en er grote loungekussens op de grond liggen.

Het drankjespanel is zorgvuldig samengesteld uit amateurkenners en soms ook een BN'er.

Meer over