Deze 5 Nederlandse bieren hebben Duitse roots

Duitsland is een van de landen waar veel bierstijlen vandaankomen. Vijf Nederlandse bieren met Duitse voorouders.

De bierstijlen die we tegenkomen aan de bar of in het schap komen uit maar weinig landen. De band van bieren waaruit de stijlen zijn ontstaan die we vandaag de dag drinken loopt van het Verenigd Koninkrijk en Ierland via België en Duitsland tot in Tsjechië en Oostenrijk. Porter uit Londen, saison uit Wallonië en pils uit Bohemen (Tsjechië) zijn voorbeelden.

Ook in andere landen werden eigen bieren gemaakt, maar die zijn we (vooralsnog) grotendeels vergeten of ze worden slechts mondjesmaat weer gemaakt. In de meeste landen, waaronder Nederland, wordt dus voornamelijk bier volgens de stijlen uit andere gebieden gemaakt. Al dan niet met een eigen inbreng.

Van de Duitse bierstijlen kennen we weizen (Beiers tarwebier) en bock (oorspronkelijk uit Einbeck). Maar er is meer. Daarom worden er hier vijf stuks op het podium gehesen. En dat hadden er ook zomaar tien kunnen zijn; Duitsland kent een zeer gevarieerd bierlandschap. Vijf bieren naar Duits model, met een Nederlandse draai.

Wegwijzer supermarktbier

Op 2 mei verschijnt Dit is een boek over bier van Raymond van der Laan bij Fontaine Uitgevers. Een boek over bierstijlen en hun herkomst, bedoeld als wegwijzer in de bierwinkel en de supermarkt. 180 pagina's, €14,95.

De Prael
Bitterblond

Bieren zijn in Duitsland vaak verbonden aan een stad. Zo kent Düsseldorf het Altbier en het bier uit het even verderop gelegen Keulen heet Kölsch. Die laatste naam is beschermd. Bier in deze stijl (licht van kleur, subtiel van smaak en goed doordrinkbaar) van een niet-Keulse brouwer moet dus anders heten.

Bitterblond bijvoorbeeld. En dat bier van De Prael is precies wat de naam zegt: pront blond, mild bitter, helder en gebalanceerd. Nu ook in een variant die gemaakt is met regenwater, genaamd Code Blond.

De Prael Bitterblond

Gulpener
Dort

De Gulpener brouwerij uit Limburg maakt werk van duurzaam brouwen. Zo komt het water uit eigen bron, het graan uit de regio en is er een eigen hoptuin. In september vindt daar de jaarlijkse hoppluk plaats, waar dan naar goed Limburgs gebruik meteen maar een feest van wordt gemaakt. De Gulpener Dort is de Limburgse interpretatie van het Dortmunder bier. Het heeft een prachtige barnstenen kleur en een zwoelzoete geur en smaak. Het vriendelijke bitter is licht aanwezig in dit 'mijnwerkersbier'. Die kreet op het etiket is er om de verbinding te maken met het verleden waarin dit bier vooral de stoffige kelen van de kompels smeerde.

Gulpener Dort

Maallust
Vagebond Vienna

Ondergistend bier kwam vanaf halverwege de 19de eeuw sterk opzetten in het Duitse cultuurgebied. Niet alleen pils, maar ook het amberkleurige, wat weelderiger bier uit Wenen. In Oostenrijk wordt er nauwelijks meer Vienna lager gemaakt, maar in de VS en Mexico is deze stijl stevig opgepakt.

Dichter bij huis is brouwerij Maallust in het Drentse Veenhuizen, gevestigd in een voormalige graanmaalderij. De brouwerij is voorzien van een proeflokaal, kleine keuken, terras en winkel. De Vagebond Vienna is een smakelijk en gebalanceerd bier: een liefkozende dot moutsmaak in neus en mond, voorzien van een toefje karamel en een plukje bitter.

Maallust Vagebond Vienna

Van Moll
Langharig Tuig

Uit Eindhoven komen goede bierberichten. Van Moll is daar een van. Een puike bar, een groots jaarlijks festival en een dito bierrepertoire. Neem deze 'hoppy weizen': op het eerste gezicht een bastaardkind tussen een über-gehopte hippe Amerikaanse pale ale en een in lederhosen gehuld kloek Beiers tarwebier. Maar al in 2007 was het brouwerij Schneider (München) die samen met Brooklyn Brewery (New York) dit experiment niet schuwde.

Het milde friszure in dit Langharig Tuig gaat uitstekend samen met de assertieve hoppen, en leidt tot een bier met een prettige hoeveelheid pit op een bedje van een weizen-zacht mondgevoel. Sprankelend en dorstlessend bier. Het mag dan tuig heten, maar aardig tuig.

Van Moll Langharig Tuig

Vandeoirsprong
Zwickel

In het hedendaagse bierlandschap hebben sommige bierstijlen al een prominente plaats verworven. Anderen leiden nog een wat obscuurder bestaan, zoals het Zwickelbier, een specialiteit uit Franken. Het sijpelt van oudsher rechtstreeks uit het vat in de kelder in het glas. De naam Kellerbier wordt ook wel gebruikt voor dit ondergistende, ongefilterde en ongepasteuriseerde bier.

Deze goudblonde uitvoering van Vandeoirsprong uit Oirschot houdt het fijne moutzoetje, het twinkelende hopje en het pittige gistje in de volle smaak, en bevat ook nog eens een mooie hapklare schuimkraag.

Vandeoirsprong Zwickel
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.