'Desnoods moet Bijenkorf worden platgegooid'

Sem van Berkel jr. is de jongste handelaar op de Amsterdamse optiebeurs. De zestienjarige gymnasiumleerling wil, net als zoveel jongeren, een succesvol optiehandelaar worden....

Van onze verslaggever

Peter de Waard

AMSTERDAM

'Ik vind het prachtig. Vooral de spanning', zegt hij. In de zomervakantie hoopt hij ook een aantal weken mee te lopen. 'Maar mijn doel is natuurlijk om zelf een eigen bedrijfje te beginnen. Het liefst wil ik een zelfstandig market-maker worden, handelen voor eigen rekening en risico.'

Van Berkel jr. kreeg de beurshandel thuis met de paplepel ingegoten. Maar hij is niet de enige die een carrière ambieert op de optiebeurs. In zijn gymnasiumklas wil het merendeel van de leerlingen een baan in de financiële sector: de een als beleggingsadviseur, de ander bij een bank en een derde als handelaar.

De gevestigde market-makers en floorbrokers krijgen tientallen open sollicitaties van jongeren die niets liever willen dat een baantje in het mekka van het grote geld. 'Jongeren van 17, 18 en 19 jaar die al laten zien verstand van het vak te hebben. Gisteren belde nog een jongen van 19: ''Ik doe een acquisitie.'' Dat zeiden vroeger mensen van ver in de dertig', zegt directeur Ron Nicolaas van Van Berkel Options.

Nicolaas is niet verbaasd over de massale belangstelling. 'Iedereen ziet hier het grote geld liggen. Ze lezen de verhaaltjes in de kranten van mensen die binnen korte tijd een half miljoen verdiend hebben. Dat willen ze ook.'

De bedrijven op de optiebeurs zitten, gezien de stijgende orderstroom, ook dringend verlegen om extra mensen. Maar er is nauwelijks een mogelijkheid om personeelsleden aan te trekken. De vloer van de optiebeurs aan het Rokin is overbevolkt met een massa van achthonderd duwende en dringende handelaren die ieder nog geen vierkante meter ruimte hebben. Sinds enkele maanden geldt daarom een personeelsstop op het Rokin.

Op 5 oktober krijgt de optiebeurs een nieuw onderkomen in de huidige effectenbeurs aan het Damrak. Voor een bedrag van honderd miljoen gulden zal hier een ultramoderne vloer voor het verhandelen van opties worden gecreëerd.

Directeur R. de Soet van de optiebeurs verwacht op dat moment een grote instroom van nieuwe handelaren, vooral market-makers. 'We rekenen op zeker tweehonderd extra mensen op de vloer.' Dat zou het totaal aantal optiehandelaren op duizend brengen. 'Er is nog uitloop tot zo'n 1400', aldus De Soet.

Ron Nicolaas denkt dat ook deze vloer op de kortst mogelijke termijn weer te klein zal zijn. 'Als die groei zo doorgaat, dan zal alles moeten wijken. Desnoods moet De Bijenkorf maar worden platgegooid.' Maar hij relativeert direct zijn eigen uitspraken. 'Er zullen in de toekomst ongetwijfeld werkzaamheden worden geautomatiseerd. Misschien schept dat dan weer enige lucht.'

De barrières voor nieuwe optiehandelaren zijn niet onoverkomenlijk. Ze krijgen een praktijkopleiding van drie maanden. Daarnaast moet een cursus worden gevolgd, waarvoor examen bij de beurs zelf moet worden afgelegd. 'Het is net als met het rij-examen. Sommigen slagen onmiddellijk. Anderen moeten drie keer op.'

Belangrijkste obstakel is de vermogenseis van één ton. Jonge handelaren hebben daarom meestal eerst enkele jaren een vast dienstverband bij een van de bestaande bedrijven voordat ze voor zichzelf beginnen.

Sem van Berkel sr. (48) noemt de ontwikkelingen in de optiewereld stormachtig. 'Twintig jaar geleden stonden we met enkele tientallen handelaren. We deden er soms uren over om de optiekoersen van enkele fondsen samen te stellen. Alle handelaren zaten op de plek waar de zeldzame orders binnenkwamen.' Nu worden honderdduizenden contracten per dag verhandeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden