null

WeekendwijsheidNick Schilder

‘Denk alleen na als het echt niet anders kan’

Beeld Fast Forward Amsterdam

Opdat we leren van andermans ervaringen: elke week een levensveranderend inzichtje van een bekendere Nederlander. Deze week zanger Nick Schilder (die van Simon, inderdaad).

Nick Schilder (37): ‘Ik bestempel mezelf als hyperrationeel. Kwesties overdenken is mijn tweede natuur. Daarom mediteer ik sinds vorig jaar elke dag. Als ik met een moeilijk vraagstuk zit of creatief ergens op vastloop, komt tijdens het mediteren soms plotseling het antwoord tot me. Ineens kom je op je beste idee, terwijl je tijdens een meditatie juist de gedachtestroom een halt probeert toe te roepen. Daarom moet je alleen over iets nadenken als het echt niet anders kan. Yuval Noah Harari, een van mijn favoriete schrijvers, bevestigt dit. Je gevoel volgen wordt vaak gezien als een tegenhanger van rationalisme, maar dat is niet per se waar. Harari ziet je intuïtie als een verzameling van informatie in je onderbewustzijn. Op die manier is je onderbuikgevoel volgen eigenlijk een rationelere manier om een probleem aan te pakken dan er eens flink je gedachten over te laten gaan.

‘Je kunt moeilijk vanuit je ratio omschrijven waarom iemand je beste vriend is, of waarom je lievelingsnummer je favoriet is. Dat soort sociale of creatieve vraagstukken hebben meer met je gevoel te maken, en daarom kun je ze beter anders benaderen. Niet in je hoofd overdenken, maar even laten liggen. Alleen als je in een gevaarlijke situatie op de weg bent, zou ik aanraden weer even na te denken wat er ook alweer in je theorieboek stond. Dan kun je dat New Age-achtige misschien beter even loslaten. Maar vaak is de associatieve gedachtestroom overschat. Wie zo min mogelijk nadenkt, krijgt de beste ideeën.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden