Defensie komt zieken door asbest tegemoet

Het ministerie van Defensie verwacht dat het tot het jaar 2035 ongeveer 200 miljoen gulden aan smartegeld zal moeten uitkeren aan oud-militairen en -burgerpersoneel met asbestziekten....

Van onze correspondent

DEN HAAG/MAASTRICHT

Het departement verstrekte dit jaar naar schatting al 3,5 miljoen gulden aan 35 asbestslachtoffers. Asbestkanker onder oud-defensiepersoneel zal de komende jaren sterk toenemen. De piek wordt rond het jaar 2015 bereikt met zeventig gevallen.

Staatssecretaris Gmelich Meijling heeft dat woensdag bekendgemaakt tijdens een kamerdebat over de Cannerberg in Maastricht. Joint Operations Centre (JOC) de Cannerberg was een oud-commandocentrum van de NAVO, waar honderden militairen en burgers aan riskant hoge concentraties asbest zijn blootgesteld. Een van de oud-medewerkers is al overleden aan mesothelioom, longvlieskanker veroorzaakt door het inademen van asbest. Dezelfde ziekte heeft zich inmiddels bij een andere JOC'er gemanifesteerd. Weer een ander heeft longkanker opgelopen.

Hoeveel schadevergoedingen (gemiddeld honderdduizend gulden) aan oud-JOC'ers of familieleden worden uitgekeerd, kon Meijling niet zeggen. Hij wil zich ruimhartig opstellen door de wettelijke verjaringstermijn van een schadeclaim van dertig jaar naast zich neer te leggen. De staatssecretaris erkende nogmaals dat zijn ministerie 'verwijtbaar en nalatig' heeft gehandeld, omdat het personeel in de Cannerberg nooit afdoende werd beschermd tegen het asbestgevaar. 'Wij hebben ons een beetje in slaap laten sussen', zei hij.

De kans op een parlementair onderzoek naar het Cannerberg-schandaal is sinds gisteren aanmerkelijk toegenomen. De SP en GroenLinks hadden zich er al eerder voor uitgesproken, en ook PvdA en CDA lijken nu voor zo'n onderzoek te voelen. PvdA en CDA zullen een parlementair onderzoek steunen als Meijling niet op korte termijn alle onduidelijkheid over de Cannerberg weet weg te nemen.

Onder (oud-)personeel van Defensie zullen de komende decennia relatief veel asbestslachtoffers vallen. De te verwachten piek van zeventig slachtoffers omstreeks het jaar 2015 vormt eentiende deel van het geschatte, totale aantal slachtoffers in Nederland. Vooral de marinescheepswerf in Den Helder is een gevaarlijke plek gebleken. Daar werd bij het isoleren van machinekamers roekeloos met asbest omgesprongen. Het gevolg is dat vijftien oud-werknemers van de werf aan mesothelioom zijn overleden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.