'Deense toestanden' in Zweden

Amsterdam Pia Kjaersgaard, de leider van de rechtse Deense Volkspartij, zal vanavond haar Zweedse collega’s een hart onder de riem steken....

Van onze buitenlandredactie

De Zweden Democraten (Sverigedemocraterna) maken goede kans volgende week zondag voor het eerst sinds hun oprichting in 1988 in het parlement te komen. Zij moeten daarbij de kiesdrempel halen van 4 procent van de stemmen. Volgens een peiling staan ze nu op 6 procent.

Kjaersgaard hield verzoeken om hulp van haar Zweedse collega’s tot nu toe af, maar ging overstag vanwege uitspraken van de Sociaal-Democratische partijleider Monica Sahlin. Deze waarschuwde voor ‘Deense toestanden in Zweden’ als de Zweden Democraten in het parlement zouden komen.

Kjaersgaard en haar rechtse partij gedogen in Denemarken een minderheidskabinet. Ze fungeren als voorbeeld voor Geert Wilders, die met zijn PVV ook mikt op gedoogsteun aan een minderheidskabinet.

De Zweden Democraten zouden een cruciale rol kunnen gaan spelen bij de formatie van een kabinet in Zweden. De verkiezingen worden een nek-aan-nekrace tussen twee grote politieke blokken: de regerende centrum-rechtse Alliantie en de rood-groene Alliantie, met daarin onder meer de Sociaal-Democraten van Sahlin. De Sociaal-Democraten verloren in 2006 voor het eerst sinds decennia de macht.

Kjaersgaard bemoeide zich al eerder met de verkiezingen toen een commercieel Zweeds televisiestation een verkiezingsspotje van de Zweden Democraten weigerde uit te zenden. In het spotje was een oude vrouw te zien die opzij werd gedrukt door gesluierde vrouwen met kinderwagens.

De Zweden Democraten pleiten voor een streng immigratiebeleid. Partijleider Akesson noemde de islam onlangs ‘een van de grootste bedreigingen voor Zweden sinds de Tweede Wereldoorlog’.

Uit een eerdere peiling bleek dat 83 procent van de kiezers de partij ‘racistisch’ vindt. Toch zou 38 procent van de kiezers deelname aan de regering goedkeuren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden