Deense moslimleider betuigt spijt over rol in cartoonrel

Een voormalige Deense islamist die zeven jaar geleden door de moslimwereld reisde om het oproer tegen de Mohammed-cartoons in de Jyllands-Posten aan te wakkeren, zegt spijt te hebben van zijn actie. Hij is nu van mening dat de Deense krant het volle recht had om afbeeldingen van de profeet af te drukken.

Redactie
De Deense moslim Ahmad Akkari. Beeld ap
De Deense moslim Ahmad Akkari.Beeld ap

Ahmad Akkari, nu 35 jaar, was de woordvoerder van een groep imams die de protesten leidde tegen de omstreden cartoons die de Jyllands-Posten afdrukte. De islam bestempelt het afbeelden van de profeet tot een vorm van afgoderij. De Deense krant betoogde in 2005 dat deze islamitische stelregel niet de vrijheid van expressie mocht beknotten en vroeg vervolgens een aantal cartoonisten om profeet Mohammed af te beelden.

Een van die cartoonisten was Kurt Westergaard, die de profeet afbeeldde met een tulband in de vorm van een bom. Het kwam Westergaard op verschillende doodsbedreigingen te staan. Ook is de cartoonist een aantal keer ontsnapt aan moordpogingen door fundamentalisten.

Akkari, niet lang geleden zelf een fundamentalist, heeft zijn excuses aangeboden aan Westergaard. De cartoonist reageerde positief. Hij zei een man ontmoet te hebben 'die is bekeerd van een islamist tot een humanist, die de waarden van deze gemeenschap begrijpt.' De cartoonist vond verder dat Akkari erg oprecht en overtuigend overkwam.

Ook Deense politici hebben de voormalige fundamentalist geprezen voor zijn moed om van standpunt te veranderen. Akkari bood niet alleen excuses aan, maar zei ook dat de Deense krant het recht had om de cartoons af te drukken.

Protesten
De cartoons zorgden in 2005 voor grootschalige protesten in de moslimwereld, die werden aangewakkerd door Akkari. Hij reisde, met een aantal imams in zijn kielzog, af naar landen als Libanon, Egypte en Syrië om het oproer te ondersteunen. Tientallen mensen kwamen daarbij om het leven en Deense posten in Syrië, Iran, Afghanistan en Libanon werden aangevallen. Het kleine Denemarken stond plotsklaps op rampkoers met de moslimwereld - iets dat Akkari nu zegt te betreuren.

'Ik wil heel duidelijk zijn over deze trip: het was helemaal fout', aldus Akkari tegenover persbureau AP. 'In die tijd was ik zo gefascineerd door de kracht van de islamitische mentaliteit dat ik het grotere plaatje niet meer kon overzien. Ik was ervan overtuigd dat ik een strijd aanging voor mijn geloof, de islam.'

Hij zegt nog altijd praktiserend moslim te zijn, maar begon te twijfelen aan zijn fundamentalistische overtuigingen na een trip naar Libanon in 2007, waar hij een aantal islamitische leiders ontmoette. 'Ik was geshockeerd', zegt Akkari. 'Ik realiseerde me wat voor onderdrukkende mentaliteit ze hebben.'

Een jaar na zijn bezoek aan Libanon, verhuisde Akkari naar Groenland, waar hij twee jaar lang op een school werkte. 'Ik had alle tijd om te lezen, te schrijven en te denken', vertelt Akkari, die zijn lange baard in de tussentijd heeft afgeschoren. Daar, in Groenland, kwam hij op andere gedachten over de cartoonrel in 2005, beweert hij.

Aandachtstrekker
Niet iedereen is gecharmeerd van Akkari's twist. Zijn voormalige collega's van de Islamitische Gemeenschap van Denemarken (een groep die naar verluidt zo'n 10 procent van de 200.000 moslims die Denemarken telt vertegenwoordigt) zetten hem weg als aandachtstrekker die graag in de schijnwerpers staat. Woordvoerder Bilal H. Assaad weigert commentaar te leveren op Akkari's excuses, maar zegt wel dat hij niet achter de publicatie van tekeningen van de profeet staat. 'We zijn niet van gedachte veranderd.'

Ook Michael Ulveman, die in de tijd van de cartoonrel adviseur was van de toenmalige premier Anders Fogh Ramussen, heeft zijn twijfels over de oprechtheid van Akkari. 'Ik denk dat Ahmad Akkari naar al-Jazeera moet stappen en de Arabische wereld moet laten weten over zijn heroriëntatie', schrijft Ulveman op zijn Facebook-pagina. 'Dat heeft pas echt waarde voor Denemarken en de vrijheid van meningsuiting.'

De bewuste cartoon. Beeld epa
De bewuste cartoon.Beeld epa
De Deense cartoonist Kurt Westergaard. Beeld epa
De Deense cartoonist Kurt Westergaard.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden