LezersbrievenMaandag 29 juli

De wereld dient de handen ineen te slaan om de grootste warmtebron op aarde – de immense zandvlaktes – te vergroenen

Lezersbrieven van maandag 29 juli.

Luchtfoto van dode koeien tijdens de droogte in Oromia, Ethiopië.  Beeld Getty Images
Luchtfoto van dode koeien tijdens de droogte in Oromia, Ethiopië.Beeld Getty Images

Brief van de dag: Beplant de Sahara met bomen

Dagenlang werden wij geconfronteerd met een exceptionele hittegolf gevoed door winden uit het zuiden, zeker uit de uitgestrekte vlaktes van de Sahara.

Klimaatwaarschuwers wijzen al decennia op de verplichting om fossiele brandstoffen te mijden en de bosaanplant wereldwijd te vergroten. Er wordt gesproken over het vergroenen van steden, maar het vergroenen van de grootste warmtebron op aarde − de immense zandvlaktes − wordt overgeslagen, want: te grootschalig. Het wordt tijd om deze ingreep mondiaal te overwegen.

In Curaçao staat een grote waterfabriek, die zeewater omzet in zoet water. Momenteel door middel van brandstof, maar het kan ook met wind- en zonne-energie. De wereld dient de handen ineen te slaan en langs de Noord-Afrikaanse kust en de kust van Mauritanië grote waterfabrieken te bouwen op basis van wind- en zonne-energie. Zo kan via pijpleidingen zoet water de Sahara instromen wat boomaanplanting mogelijk maakt.

Mondiale winst. Dit plan kan wel eens belangrijker zijn dan de ruimtevaart, jaarlijks miljarden verslindend en in sterke mate bijdragend aan de klimaatverslechtering, waar wij over de hele wereld in steden steeds meer last van krijgen.

John de Bont, Marken

Jan Wolkers Prijs

Bart Dirks wil ik alsnog nomineren voor de Jan Wolkers Prijs.

Als je een zin als: ‘Een uitgemergeld katje op de vismarkt probeert zich te voeden met de achtergebleven geur van tonijn en zwaardvis’ (‘Mijn zomer van toen’, Magazine, 27 juli) kan componeren, verdien je een oeuvreprijs.­­

Hans Petersen, Utrecht

Bomenboeken

In de Volkskrant van zaterdag 27 juli stonden enkele recensies van boeken over bomen met in de ondertitel ‘Bomen zijn voelende wezens’. Deze boeken hebben bekende voorlopers. Opvallend in dit artikel is dat een geruchtmakend boek uit de jaren zeventig niet wordt genoemd. Namelijk The secret life of plants uit 1973 van Peter Tompkins en Christopher Bird. Nog steeds verkrijgbaar.

Thema’s die in de huidige boeken ook worden beschreven waren toen al actueel.

En Stevie Wonder schreef de tekst van zijn liedje Journey Through the Secret Life of Plants in 1979!

Hein van Holsteijn, Rhenen

Terrasverwarming

Ik ben het volledig eens met Twan Mickers uit Tilburg (Opinie, 27 juli). In mijn woonplaats Eersel zijn nu ook winkels die hun deuren dichthouden in verband met de airco binnen, inclusief een briefje op de deur dat ze open zijn en klanten welkom zijn in hun gekoelde winkel.

In deze tijd van energiebesparingen zouden ze ook in de winter hun deuren dicht moeten houden. Overigens vind ik terrasverwarming je reinste energieverspilling: je verwarmt buitenlucht, idioot toch!

We betalen als klant toch mee aan die verspilling.

Jan Reijnders, Eersel

Woestijn

Het pleidooi van Asha ten Broeke voor een verandering van groei naar bloei krijgt misschien veel bijval (O&D, 26 juli). Dat stemt hoopvol. Helaas is het bijval van de machtelozen. Ook Asha ten Broeke − gedreven en bewogen als altijd − is een roepende in een woestijn van glas, beton en staal. Hebzucht is ongevoelig voor wat de ziel beroert. Wat als doemdenken wordt weggezet krijgt steeds duidelijker het karakter van inzicht.

Nog even, dan steekt spijt de kop op, gevolgd door berouw en berusting. Zoals in elk stervensproces.

Willem van Kollenburg

Immaterialisme

Met veel genoegen las ik de column van Asha ten Broeke ‘De rijkdom van het genoeg’ (O&D, 26 juli). Ik hoop dat velen dit mooie artikel ook hebben gelezen en dat er daardoor een steeds groter besef komt dat de economische groei niet op deze manier kan doorgaan. Zodat er een kentering komt en dat we meer ervaren dat we het niet moeten hebben van het materialisme maar van het immaterialisme.

Annemarie Burmanje, Waalwijk

Game on

Ik heb afgelopen dagen met ontsteltenis de teloorgang van het Nederlandse zwemmen op topniveau ondergaan. Daar waar ons landje een aardig woordje meesprak als het om de medailles ging of op zijn minst het bereiken van de finales bij het WK of de Olympische spelen, moeten we ons nu getroosten met 1 zilveren plak (van een oudgediende) en een bescheiden aantal finaleplaatsen. Ook de lange afstanden op het open water zijn geen succes. We hebben de internationale aansluiting gemist.

Even dacht ik dat het overheidsbesluit omtrent het schoolzwemmen en sporten bij het basisonderwijs hier mede debet aan was omdat de jeugd het sporten niet vanaf de peuterleeftijd zou ervaren. Maar in de loop van de zondag begreep ik wat er aan de hand is (Nieuws, 28 juli).

Onze jeugd is massaal aan het gamen. Doet niet meer aan sport. Gaat liever via de gamespelletjes op voor het grote geld. Nederlandse jongeren winnen met hun niet sporten, maar inspannend vele uren per dag spelletjes te spelen miljoenen dollars. Op naar de Olympische computerspelletjes!

Hans Reparon, Zoetermeer

Trombonist

De vader van cellist Anner Bijlsma, Anne Bijlsma sr., was geen vioolleraar in Den Haag maar trombonist in het Residentieorkest en tromboneleraar aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag (Ten eerste, 26 juli). Onder meer Johan de Meij en Tonny Eyk hebben les van hem gehad. Ere wie ere toekomt!

Renee ter Braake, Rhenen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden