De week van Adjunct-hoofdredacteur Pieter Klok

De week van de adjunct-hoofdredacteur: de treinkaping, Marco Kroon en de Hemelvaarteditie

Molukkers lopen richting het Drentse De Punt voor de herdenking van de zes Molukse treinkapers die in 1977 de dood vonden. Beeld ANP

Treinkaping

Elke keer als we over de Molukse treinkaping schrijven en vooral over het mogelijk buitensporige geweld dat de bevrijders hebben gebruikt, melden zich kritische lezers. Ligt onze sympathie niet te veel bij de kapers? Zijn we niet vergeten welk trauma ze Nederland bezorgd? Denken we wel genoeg aan de slachtoffers? Zeker toen we de moeder van een van de omgekomen treinkapers uitgebreid aan het woord lieten en ook nog op de voorpagina zetten, ­waren veel lezers boos. Onder hen wijlen oud-burgemeester ­Annie Brouwer-Korf die – zwanger van haar eerste kind – tot de gegijzelden in de trein bij de Punt behoorde.

Volstrekt begrijpelijk natuurlijk. Niettemin blijven we over de kwestie berichten, zoals ook afgelopen dinsdag weer. Niet om de Molukse kapers minder schuldig te maken, maar wel om de schijnwerpers te zetten op een overheid die, zoals het er nu naar uitziet, geen verantwoordelijkheid durft te nemen. Er is veel bewijs dat er bij de bevrijding op sommige momenten onnodig ­geweld is gebruikt. In plaats van dit toe te geven en te verdedigen, wringt de overheid zich in allerlei bochten om de verantwoordelijkheid te ontlopen. Het verweer is op sommige punten lachwekkend.

Het pijnlijke is dat daardoor de mariniers die hun leven hebben gewaagd in het beklaagdenbankje terechtkomen en moeten meewerken aan het manipuleren van de feiten. Uit woede hierover deden twee mariniers al eerder uitgebreid hun verhaal in de Volkskrant en deze week sloten zich daar drie nieuwe getuigen bij aan. Ze zeggen dat minister Dries van Agt instructies heeft gegeven om zo veel mogelijk kapers te doden. Van Agt werpt de beschuldigingen verre van zich. Het zal nog moeilijk, zo niet onmogelijk, worden de definitieve waarheid te achterhalen, maar we blijven het proberen.

Dries van Agt. Beeld ANP

Kroon

Als er iemand allergisch is voor onwaarheden dan is het Natalie Righton. Eerder toonde ze aan dat Halbe Zijlstra gelogen had, deze week schreef ze met Willem Feenstra en Wil Thijssen een groot verhaal over oorlogsheld Marco Kroon. Wat heeft hij nu precies misdaan toen hij in ­Afghanistan was?

Normaal gesproken probeert een journalist een misstand aan te tonen, waarop de betrokkenen vaak ontkennen. Bij Kroon is het omgekeerde het geval. Hij zegt dat hij iemand heeft vermoord, maar uit het verhaal van woensdag blijkt dat daar geen bewijs voor is. Het lastige is dat je ook nooit kunt bewijzen dat hij het niet heeft gedaan.

Ook hier zit de relevantie van het verhaal mede in de manier waarop erover wordt gecommuniceerd. Minister Ank Bijleveld verzocht Nieuwsuur een item over Marco Kroon niet uit te zenden omdat daarmee mensenlevens in gevaar zouden worden gebracht. De hoofdredacteur kon haar uitspraak niet controleren en moest haar dus geloven. Het is van belang om te weten of de informatie echt levensbedreigend of vooral onwelgevallig was.

Marco Kroon. Beeld ANP

Hemelvaart

Het is de merkwaardigste feestdag van het jaar. Midden in de week valt het werk stil. Elk jaar worden we erdoor overvallen. Columnist Bert Wagendorp was het dit jaar zelfs vergeten. Hij leverde woensdagavond gewoon een column.

Al jaren hebben we de wens op Hemelvaart gewoon een krant uit te brengen al was het maar digitaal. Dit jaar was het eindelijk zover. Op donderdagochtend konden we de eerste digitale Hemelvaarteditie rondsturen – met een echte Wagendorp , een combinatie van nieuwsverhalen en een special over De Voedselzaak, ons multimediaproject waarin we onderzoeken hoe de wereld zich in 2050 voedt. Op Pinkstermaandag kunt u voortaan ook een digitale krant verwachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden