De vrouwen willen vooral dansen in Villafrechós

Ze willen wel, maar durven niet zo goed, de vrijgezellen van het leeglopende dorp Villafrechós, voor wie de vrouwenkaravaan is gekomen....

Boer zoekt vrouw? Daar hebben ze hier nog nooit van gehoord. Laat staan dat ze weten dat presentatrice Yvon Jaspers deze week aan een nieuw televisieseizoen van het dating-programma voor Nederlandse boeren en burgermeisjes begint. In Villafrechós hebben de vrijgezelle mannen andere zorgen. Hoe maken ze zo snel mogelijk contact met hun potentiële wederhelft?

Even daarvoor zijn 92 vrouwen uit heel Spanje en exotischer oorden richting het dorpje nabij Valladolid gereden in twee autobussen. Officieel in een poging Cupido aan het werk te zetten. Omdat de mannen van Villafrechós geen tijd hebben om uit te gaan of vakantiedagen op te nemen. De koeien hebben immers nooit vrij. De akkers wachten nooit.

De echte reden voor de verzameling jonge vrouwen en dames op leeftijd in Villafrechós, is echter het dorp te redden van de ondergang. Want voor een gemeenschap van 550 inwoners zijn hier te veel mannen vrijgezel. En als de mannen niet naar de vrouwen kunnen, moeten de vrouwen maar naar de mannen toe. In een vrouwenkaravaan.

Villafrechós staat symbool voor de ontvolking die het Spaanse platteland al ruim vijftig jaar in zijn greep heeft. Demografisch gezien is el campo uitgeput. Bijna drieduizend Spaanse spookdorpen zijn daarvan een zwijgend bewijs. De huizen staan louter als decor in het landschap. De bewoners ervan zijn jaren geleden al vertrokken, omdat deze godverlaten oorden geen enkele toekomst meer konden bieden.

Vooral in de Spaanse regio’s van Castilla-León, Castilla-la Mancha, Extremadura en Aragón is de ontvolking opvallend. Het Spaans instituut voor de Statistiek INE heeft berekend dat ruim 6300 dorpen minder dan tweeduizend inwoners hebben. En dat het grootste deel van deze overwegend boerengemeenschappen binnen vijftig jaar zal zijn verdwenen.

Het Spaanse ministerie van Landbouw, Visserij en Voeding en diverse lokale besturen proberen met subsidies en fiscale maatregelen de dorpen aantrekkelijker te maken. Opdat Spanjaarden, immigranten en bedrijven zich er willen vestigen. Projecten met wervende namen als ‘Omarm het Land’ en ‘Wijs Platteland’ moeten twijfelaars over de streep trekken.

Maar alle inspanningen ten spijt, het wil met deze herbevolking maar niet vlotten. Het boerenland biedt slechts zorgen en nooit echt perspectieven. Dus blijven jonge mensen wegtrekken naar de grote steden. Verdwijnen ook de laatste voorzieningen. En grijpen dorpen als Villafrechós naar opportunistische maatregelen als een vrouwenkaravaan. Ruim twintig jaar geleden was Plan in Huesca het eerste Spaanse dorp dat een dergelijke liefdestocht organiseerde. De boerenmannen van Plan waren de lange eenzame winters zat en plaatsten een advertentie in de regionale krant: ‘Gevraagd vrouwen van 20 tot 40 jaar. Met als doel trouwen voor een dorp in de Pyreneeën van Aragón.’

Het gevolg: drie dagen lang werd Plan overspoeld door honderden geïnteresseerde vrouwen en nog meer nieuwsgierigen. De vonk sprong over. Veertig huwelijken, de eerste al vijf maanden na de vrouwenkaravaan, hielpen ervoor dat Plan ook vandaag nog op de Spaanse landkaart is te vinden.

Burgemeester Miguel Angel Gómez van Villafrechós maakt er dan ook geen geheim van dat hij bij de bewoners van Plan om advies heeft gevraagd. Dat kwam neer op, kort samengevat: zorg voor een strakke organisatie en respect voor de deelnemende vrouwen. ‘Want feministen roepen meteen dat een vrouwenkaravaan vernederend is. En mannen denken al snel dat de bussen vol prostituees zitten. De vrouwenkaravaan is echter niks anders dan een blind date of een romantische chat op internet. Je hoopt dat Cupido je eindelijk een keer toelacht.’

De vrijgezelle mannen van het dorp leiden de vrouwen langs de hoogtepunten van Villafrechós. Vaak keurig in pak en das, die ze voor het laatst moeten hebben gedragen tijdens een begrafenis. Een klooster uit de 15de eeuw, een kaasmakerij en een slagerij. Echt spannend wil het niet worden. De vrouwen willen dansen!

Paco (40) probeert wanhopig de aandacht te trekken van Choni (39) uit Tenerife en de Roemeense Alexandra (24). Choni roept door haar mobiel dat ze in Villafeuchos terecht is gekomen. Wat zoveel betekent als het Dorp van de Lelijkerds. En Alexandra heeft meer aandacht voor Victor Manuel (24).

Verderop in de straat houdt Jesus (50) een lofzang voor twee Braziliaanse vrouwen uit Zaragoza. Jesus zingt ook over verloren liefdes en het vervloekte geld dat alles kapot maakt. Als dank ontvangt hij ijskoude en stoïcijnse blikken.

Plots loopt daar ook Manuel Gozalo door Villafrechós. Slechts weinig bewoners lijken Spanje’s bekendste drijver van vrouwenkaravanen te herkennen. Liefst 24 dorpen heeft hij de afgelopen tien jaar met bussen vol vrouwen bezocht – omdat de verzekeringsagent het als zijn heilige missie ziet het Spaanse platteland weer tot leven te wekken.

Waarom? Misschien omdat zijn eigen dorp, Fuentesáuco, jaren geleden dreigde te verdwijnen. En Gozalo met zijn eerste vrouwenkaravaan het wist te redden. Misschien wel omdat hij tijdens zijn derde vrouwenkaravaan zijn Dominicaanse vriendin Venecia ontmoette en zo een einde maakte aan decennia van eenzaamheid.

Hoe het ook zij, Gozalo pleit voor subsidies voor vrouwenkaravanen. Omdat het de enige reële manier is om de ontvolking tot stilstand te brengen. En vrouwen willen graag. Tweeduizend gingen er al mee op een van zijn liefdestochten, vooral Zuid-Amerikaanse vrouwen.

Natuurlijk, ook hij kent hun reputatie. Ook hij weet dat veel Dominicaanse, Cubaanse en Colombiaanse vrouwen slechts trouwen om een Spaanse verblijfsvergunning te krijgen. Maar hij bemoeit zich daar niet mee. ‘Ik zorg gewoon voor de vrouwen.’

Het kostte hem de opdracht van Villafrechós. Burgemeester Gómez eiste vooral Spaanse vrouwen en zeker geen gedonder met papieren. Dus selecteerde een datingbureau uit Valladolid de vrouwen voor Villafrechós. Een vijftigtal Spaanse vrouwen, maar toch ook Braziliaanse, Peruviaanse, Colombiaanse, Roemeense en Bulgaarse vrouwen.

Intussen lijken in de straten van het dorp de eerste liefdespijlen te zijn afgeschoten. De Peruviaanse Marta (44) kust met bouwvakker Jesus (53). De Colombiaanse Lucia (49) knuffelt Florentino (59), de vrachtwagenchauffeur. Helaas komen geen van beide mannen uit Villafrechós!

Tijdens het afsluitende feest gaan op de dansvloer alle remmen los. Twee vrouwen zijn dan al met de ambulance afgevoerd naar Valladolid. Ze zijn met de auto van een van de bewoners van de weg geraakt, waarbij ze licht gewond werden.

Hoe erg ook, niks zal nog de romantiek in de weg staan. De mannen van Villafrechós hebben, vooral onder invloed van veel drank, eindelijk hun schroom afgeworpen. Ook Marife (69) en Mari Carmen (40) hebben hun steelse blikken voor een directere aanpak ingewisseld.

Hier wonen? Nooit! Marife en Mari Carmen zijn toch meer vrouwen voor asfalt. Maar de net verzamelde telefoonnummers koesteren ze als goud. ‘Je weet maar nooit of er een rijke veehandelaar tussen zit.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden