PostuumJob Kootte (1981-2020)

De vrijdag door een ijsbeer gedode Job Kootte was de geliefde einzelgänger van de lhbti-gemeenschap

‘Pas je wel op dat je niet wordt opgegeten door een ijsbeer?’ Die grap maakten tal van vrienden toen Job in het vliegtuig stapte naar Spitsbergen. Vrijdag werd de 38-jarige Amsterdammer in zijn slaap gedood door een ijsbeer op de poolcamping waar hij werkte als beheerder.

Sander Groen
null Beeld Sander Groen
Beeld Sander Groen

De baan was hem op het lijf geschreven: in de natuur, clubjes avontuurlijke toeristen rondleiden, de camping op orde houden en dingen repareren die in het barre klimaat kapotgaan. In 2018 runde hij voor het eerst een zomerseizoen lang de camping op Spitsbergen, waar hij terecht was gekomen via een oud-collega van poppodium Paard in Den Haag.

In de lhbti-gemeenschap van zijn woonplaats Amsterdam was Job Kootte een opvallende verschijning. Hij kleedde zich alternatief, met afgetrapte legerkisten, maar verscheen in het Amsterdamse nachtleven ook in drag als zijn trashy geklede en kettingrokende alter ego Belinda Methol. Hij ging naar de filmacademie, maar haakte voortijdig af en werkte als visboer, automonteur, schoonmaker, geluidstechnicus, decorbouwer, productie-assistent, barman, bedrijfsleider en stagemanager. Hij werkte bij poppodium de Melkweg en op festival Lowlands.

Kootte was een vrolijke, stressbestendige rouwdouwer: kwam er een met planken, pijpen en koppelstukken volgeladen vrachtwagen voorrijden, dan rolde hij een shagje, stroopte zijn mouwen op, zette muziek op van Slayer, en twee uur later stond er een podium. Hij deed veelal korte klussen, want zo tomeloos als zijn energie was, zo kort was zijn aandachtsspanne, bevestigen zijn vrienden. Toen hij eens een dagje proefdraaide als planner bij een taxibedrijf, vroeg de baas zich af of Job misschien cocaïne gebruikte. Want zó wakker, opmerkzaam en energiek, dat was niemand van nature. Job wel.

Discotheek De Trut

Job Kootte werd geboren in Voorburg. Hij kon daar niet aarden, volgens zijn zus. Op zijn 22ste verhuisde hij naar Amsterdam en verbrak hij de moeizame relatie met zijn ouders. Zijn nieuwe familie vond hij in discotheek De Trut, de ‘potten- en flikkersdisco’ onder het Amsterdamse kraakpand Tetterode. Vijftien jaar werkte hij daar als vrijwilliger. Hij organiseerde themafeesten en was lid van de beoordelingscommissie van het Trutfonds, dat de winst van de disco uitkeert als subsidies aan kleinschalige lhbti-projecten. Ook was hij een graag geziene gast in dragcafé Lellebel, fetisjbar The Web en Club Church.

Bovenal was hij eigenzinnig en intelligent, maar hij had van zichzelf geen hoge pet op, volgens zijn vrienden. Diploma’s had hij niet en daarom was hij altijd op zoek naar fysiek werk. Kootte was een einzelgänger, maar was tegelijkertijd sociaal en geliefd. Zijn echtgenoot Tyler en hij leefden in hoge mate hun eigen levens. Kootte vond het leven ingewikkeld, maar was opgewekt, attent en behulpzaam, voor zowel vrienden als vreemden. Zat iemand in de put, dan was zijn oplossing even simpel als doeltreffend: ‘Kom op, niet zeuren, hier heb je een borrel.’

Afgelopen juli vertrok Kootte opnieuw naar de Noorse archipel boven de poolcirkel. Hij kreeg een gedegen training, want het leven is er niet zonder gevaar: behalve drieduizend mensen wonen er ook duizend ijsberen. Vorige week ging Kootte nog mee met een helikopter om de levensgevaarlijke dieren te verjagen. Toch wist één ervan in de ochtend van vrijdag 28 augustus tot het kamp door te dringen. Een drie jaar oude mannetjesijsbeer verraste Kootte, die in zijn tentje lag, in zijn slaap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden