De Vluchthaven: het beste recept voor een zwoele avond

Recensent Mac van Dinther eet in Brasserie de Vluchthaven in Bruinisse.

Beeld Els Zweerink

Waar gaan we heen?

Dit is alweer de laatste restaurant-recensie voor de vakantie en we wilden graag zomers eindigen. Waar kan dat beter dan in het land van zee en strand, krabben en kreeften, mosselen en oesters.'

Plus Duitsers en dronkemannen.

Die ook. Maar daar is niks van te merken in Bruinisse, een oud vissersdorp op Schouwen-Duiveland. Daar hebben we een rendez-vous in Brasserie de Vluchthaven. Lopend op de dijk, waar de wind door je broekspijpen waait, zien we het al liggen: een hoog huis, bonkig als een basaltkei, roomwit geschilderd met azuurblauwe dakranden. Van de zijgevel spat een knalrode kreeft. We lopen langs een groene fluweelboom het houten terras op waar de Oost-Indische kers bloeit in kuipen, een olijfboompje zijn zilvergroene bladeren naar het licht draait en een rode peper vruchten draagt. Aan de achterzijde kijken we op de oude vluchthaven. Je mag het misschien niet zeggen, maar het voelt hier een beetje hippie-achtig.

De cijfers:

Kosten:
Kreeftmenu euro 59,50 p.p.

Punten:
Eten 8-
Bediening 7,5
Entourage 8
Prijs-kwaliteit 8

Het menu:
Gegrilde mesheften, gegratineerde oesters, gekookte kokkels Oosterscheldekreeft en Noordzeekrab met groenten en friet Clafoutis van abrikoos met aardbeiensorbet

Klinkt als een wereldplek.

Dit is het domein van kok Dirk-Pieter Arkenbout, 'DP' voor fans. Een opvallende verschijning, niet alleen vanwege zijn uiterlijk - volle baard, woeste haardos - maar ook door zijn kookopvatting: DP kookt louter biologisch en regionaal. Kreeft komt uit het water voor de deur, vis is van de afslag in Stellendam, schelpdieren zwemmen in de kwekerij achter het restaurant. De Vluchthaven is van maart tot oktober open, de rest van het jaar rusten DP en zijn vrouw uit.

Cool. Wat eten we?

Een menu dat recht uit het water is geschept. Vooraf komen er kommen op tafel met mesheften, oesters en kokkels. De mesheften zijn gegrild - iets te lang, sommige zijn een tikje taai - de oesters gegratineerd met notenboter en peterselie. De sterren van de opening zijn de kokkels: kloeke kanjers met bolle bleke lijven en oranje hoorntjes, gekookt in vissig groentennat met genoeg knoflook.

Maar we verkneukelen ons op wat nog moet komen: Oosterscheldekreeft en Noordzeekrab. De kreeft wordt levend aan tafel getoond voor hij op de grill gaat: de scharen met elastieken bij elkaar gebonden, het pantser donker met een blauwzwarte glans, typisch voor de Oosterscheldekreeft. Dat blauwzwarte is veranderd in vuurrood als hij op het bord ligt. Hij stelt niet teleur: het vlees, lelieblank van binnen, vuurrood waar het aan het pantser zit, is zacht, sappig en licht zoet en heeft net genoeg rooksmaak meegekregen.

Krab mag culinair minder allure hebben, het is spannend eten. We krijgen een bak vol gekookte halve lijven waar we naar hartelust alles uit peuteren: het zoete blanke vlees uit de poten, de intens smakende leverkleurige smurrie uit de schaal. Er is een eervolle vermelding voor de groenten die erbij worden geserveerd: peultjes, tuinbonen, zeekraal, beetgaar gestoofd, smakelijk en supervers.'

Is alles goed?

Nee. De friet is de slechtste die we ooit aten: verbrand, schots en scheef, miezerig. Alsof we het laatste restje afval uit een grote zak hebben gekregen. DP moest zich schamen. Het dessert is gelukkig wel goed: een smeuïg baksel van abrikozen met aardbeiensorbet en vanille-ijs.

Hoe is de bediening?

Precies zoals je hoopt op een plek als dit. Ontspannen, vriendelijk en onnadrukkelijk aanwezig.

Klinkt als een aanrader.

Dat is het. De Vluchthaven heeft het beste recept voor een zwoele avond: ontspannen eten zonder opsmuk, maar met groot gevoel voor kwaliteit. Beter kunnen we de zomer niet beginnen.

Brasserie de Vluchthaven

Zijpe 1
4311 RK Bruinisse
0111-481228

devluchthaven.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.