Achtergrond Heusden

De stad, dat zijn wij

Beeld Judith Baas en Mabel Mangnus

Het vestingstadje Heusden bestaat 700 jaar. Voor de fotografen Judith Baas en Mabel Mangnus aanleiding om de bewoners vast te leggen in zwart-wit. In feite registreerden zij een dwarsdoorsnede van Nederland.

Heusden aan de Bergsche Maas is een schilderachtig vestingstadje dat ook wel ‘het Naarden van Brabant’ wordt genoemd. Jaarlijks trekt het ettelijke honderdduizenden toeristen uit heel Europa. Dit jaar viert Heusden zijn 700ste verjaardag. Niet alle historici zijn het erover eens, maar 1318 is een van de jaren die in de annalen opduikt als dat waarin Heusden stadsrechten kreeg.

De opdracht die de twee Heusdense fotografen Judith Baas en Mabel Mangnus zich stelden ter ere van die 700ste verjaardag, was zo ver van de historische debatten verwijderd als maar kan. ‘Wij zijn Heusden’, heet hun fotoproject waarvoor zij bijna een jaar kriskras door hun woonplaats trokken. Want behalve het vestingstadje telt de gemeente Heusden nog tien kernen, van Herpt tot Vlijmen en Doeveren. Doel: de mensen te tonen die anno 2018 in Heusden wonen, en daarmee het Heusden wat de toeristen nooit zien.

Heusden is meer dan de Haven en de Visbank en het Gouverneurshuis. Wie zich uit het toeristische hart verwijdert, stuit op woningen uit diverse decennia van de 20ste eeuw in flink wat prijsklassen. Baas en Mangnus kregen steeds meer het gevoel dat ze een dwarsdoorsnede van Nederland vastlegden. In totaal 77 huishoudens werden geportretteerd: boeren, kleine en grote gezinnen, vluchtelingengezinnen, ondernemers, weduwen, mensen met een verstandelijke beperking. Daarnaast werden 254 Heusdenaren afzonderlijk in zwart-wit gefotografeerd tegen een witte achtergrond. In het kielzog van de fotosessies waren er indringende gesprekken. Mabel Mangnus: ‘Niet dat het vooropgezet was, maar het ontstond, het gebeurde.’

De portretten zijn in september te zien in een buitenexpositie in de straten van Heusden Vesting. Daarna gaan ze op toernee door de gemeentekernen. De zwart-wit-portretten vormen het slotstuk, op een wand in het voormalige gemeentehuis, waar het Bureau voor Toerisme zit. Alle foto’s zijn met begeleidende teksten samengebracht in een kloek boek: Wij zijn Heusden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.