Column Arnon Grunberg

De staatssecretaris verleende gratie en mijn petekind haalde een 6,4 voor zijn toets

De mensen die wij het knuffelen waard vinden, hebben meer kans op geluk dan de ­stervelingen voor wie wij onze neus ophalen.

Mijn petekind moet aan het begin van het schooljaar een economietoets doen om over te gaan naar 3 mavo. De hele vakantie was hij bezig geweest met economie. Bezig zijn met bleek niet hetzelfde als leren; toen het uur van de waarheid naderde, zaten er gaten in zijn kennis die zo groot waren als het Comomeer.

In mijn hotelkamer bereidden we ons voor op de toets. Ik vroeg of hij zijn rekenmachine mocht gebruiken. Hij antwoordde: ‘Soms wel, soms niet. Ik kan niet alles weten.’ Zekerheidshalve probeerden we de sommen op te lossen zonder rekenmachine, waarbij ik ontdekte dat mijn vaardigheid om staartdelingen (5,94 : 3,32) op te lossen niet meer was wat die geweest was.

Na een uur ging ik op bed liggen om te lezen, onder andere over de Armeense kinderen die zouden worden uitgezet.

De staatssecretaris verleende gratie en mijn petekind haalde een 6,4 voor zijn toets en ging daarmee over. Eerst had hij verklaard dat hij een 8,9 had gehaald, maar wens en werkelijkheid lopen bij hem door elkaar heen.

Een paar jaar geleden was ik getuige van de gedwongen uitzetting van een Marokkaanse man, vermoedelijk iemand met, zoals dat heet, een psychische kwetsbaarheid – als hij die niet al had vóór hij in vreemdelingendetentie kwam, zal hij die daar wel hebben opgelopen. De marechaussee stopte hem nog wat geld toe voor hij naar het vliegtuig werd gebracht.

Gedwongen uitzettingen zijn ineffectief, inhumaan en weinig meer dan kostbaar, symbolisch beleid. Dat de ene persoon recht heeft op ons mededogen en de ander niet, is geen kwestie van rechtvaardigheid, eerder een kwestie van onze esthetische voorkeuren. Of van geluk dan wel pech.

De mensen die wij het knuffelen waard vinden, hebben meer kans op geluk dan de stervelingen voor wie wij onze neus ophalen. Alles is selectie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden