PostuumPeter van de Rijt (1952-2019)

De Robin Hood van Volendam was een controversiële én op handen gedragen voetbalman

Peter van de Rijt was altijd een omstreden figuur in het voetbal. Hij gaf zijn amateurs clubkostuums, maar liet in het midden hoe ze werden betaald.

Peter van de Rijt werd ook wel de Robin Hood van Volendam genoemd.  Beeld RV
Peter van de Rijt werd ook wel de Robin Hood van Volendam genoemd.Beeld RV

De Robin Hood van Volendam werd hij genoemd, toen hij in 1999 als vice-voorzitter een nepcontract opstelde met puzzelboekjesmaker Keesing om profclub FC Volendam te redden. ‘De club kwam acht ton tekort. En ik moest wat uitstel hebben om de KNVB-licentie te redden’, verdedigde Peter van de Rijt zich. In de nietsontziende voetbalwereld werd hij meteen weggezet als charlatan, fantast, leugenaar en fraudeur.

Peter van de Rijt was een van de controversieelste figuren in het voetbal. Hij zegde van alles toe, maar kwam, als puntje bij paaltje kwam, niet over de brug. Maar hij werd ook op handen gedragen door de leerlingen van de scholen waarop hij lesgaf en de voetballers die hij trainde.

In Amsterdam was hij twintig jaar trainer bij SC Buitenveldert. In zijn elftallen zaten verbaal sterke persoonlijkheden als advocaten, studenten en journalisten, onder wie Matthijs van Nieuwkerk, Frits Barend, Volkskrant-kunstredacteur Mark Moorman en VI-adjunct Yoeri van Busken. Ondanks het lage amateurniveau eiste hij een professionele inzet en hij liet hen vier keer per week trainen.

Controversiële levenswandel

In ruil voor hun inzet kregen ze clubkostuums, trainingskampen in Zeist of zelfs Qatar en oefenwedstrijden tegen de Franse kampioen Auxerre. Hij was een driftkop die een grensrechter te lijf kon gaan met de cornervlag of een gat in een deur trapte. Zijn tirades waren soms live radio-amusement.

Hij was ook culinair recensent, columnist en francofiel. De laatste tien jaar was hij docent Frans aan het Bertrand Russell College in Krommenie, waar hij nog tot dit voorjaar les gaf. Maar leukemie sloopte zijn lichaam. Hij regisseerde zijn overlijden op 19 augustus in zijn woonplaats Hoorn via een dagboek op Facebook.

Ondanks zijn controversiële levenswandel kwamen velen vorige week zaterdag naar Westgaarde in Amsterdam om afscheid te nemen. Yoeri van Busken, jarenlang aanvoerder van zijn team, noemde hem de Mourinho van de Lage landen en voorspelde dat hij verder zou gaan ‘als trainer van FC Hel’.

Zwart geld

Van de Rijt groeide samen met zijn twee broers op in Frankrijk. Zijn vader kwam uit een Haagse katholieke familie, zijn moeder was een telg van de Joodse familie Keesing. Hij studeerde Frans in Parijs en Amsterdam, voordat hij docent in Nederland werd. Hij voetbalde zelf even bij Blauw-Wit. Op zijn 30ste was hij trainer bij de club.

Via Tob, KVV en VV Oosthuizen kwam hij in 1980 bij SC Buitenveldert. Acht jaar later werd hij door Toulon gevraagd Nederlandse voetbalsterren naar de club te halen. De transfer van Ajaxspits John Bosman mislukte, maar Peter Bosz (RKC) en John Lammers (VVV) kwamen wel naar de Franse club.

Hij kwam in opspraak toen hij voor Toulontrainer Roland Courbis een koffer met zwart geld ophaalde van een Luxemburgse bankrekening. Hij ontkende dat te hebben geweten. Vanwege zijn humor en provocaties kreeg hij in de jaren negentig een column op Radio Noord-Holland. In Nederland begon hij intussen zijn eigen taleninstituut: het Internationaal Talencentrum Amstelveen. Na de fraudezaak in Volendam ging ook dit failliet.

In 2005 dook Van de Rijt plots op als kandidaat voor het voorzitterschap van de PvdA in Amsterdam. Toen tv-programma Nova had gemeld dat ‘Van de Rijt door de jaren heen een spoor had achtergelaten van onbetaalde rekeningen’, moest hij zijn kandidaatstelling intrekken. In juridische zin bleef men hem achtervolgen – van Peter Bosz tot een lokale media­groep in Almere. Maar zijn vrienden, onder wie ook Tweede Kamer-voorzitter Arib, bleven zich tijdens zijn ziekte om hem bekommeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden