Seksmail Lucky Fonz III

De reden van mijn schrijven: ik zou je vriendin graag willen verleiden

Wekelijks mailt (of appt) Arnon Grunberg met mensen over seks en aanverwante zaken. Deze week met singer/songwriter Lucky Fonz III, die geheel in stijl antwoordt.

Lieve Otto,

Of moet ik Lucky Fonz zeggen? Mijn vriendin maakt me altijd belachelijk als ik het over Lucky Fonz heb. 'Otto,' zegt ze, 'hij heet Otto.'

Otto dus. In april aten we met zijn drieën in restaurant Nix in New York. We zouden het vaker moeten doen. Je vertelde over je vriendin en nu komt de reden van mijn schrijven: ik zou je vriendin graag willen verleiden. Ik heb haar niet gegoogeld, je moet de fantasie niet kelen met plaatjes en slordig verspreide zelfpromotie, ik weet vrijwel niets van haar.

Je zou dus kunnen zeggen dat het meer om jou dan om haar gaat, maar laten we niet onnodig psychologiseren.

Het zou van ouderwets en misschien zelfs verachtelijk paternalisme getuigen als ik je toestemming zou vragen om je vriendin te verleiden, dat doe ik dus ook niet. Ik vraag alleen om informatie. Heb je een e-mailadres voor me? Of een telefoonnummer? Ik heb mij ooit een ironische mysticus genoemd, maar ik ben ook een hoffelijke pervert. De ironische mysticus en de hoffelijke pervert lopen naadloos in elkaar over. Ben ik als hoffelijke pervert welkom in jullie leven?

Als altijd,
jouw Arnon

Beste Arnon,

Ik weet dat je een brief terugverwacht van Otto, maar je krijgt er een van mij. Ik wil liever niet als koningin in jullie publiekelijk schaakspelletje worden rondgeschoven. Ik speel graag mee.

Hoewel ik verleidingspogingen in mijn ijdelheid op prijs stel, twijfel ik aan de oprechtheid van de jouwe. Is jezelf omschrijven als 'hoffelijk' meer dan het feliciteren van jezelf als sluw tacticus? Gebruik je de term 'mysticus' om vaagheid te verbloemen? En het belangrijkste: misbruik je de term 'ironisch' om vrijblijvendheid te rechtvaardigen? Wil je wel echt contact als je de fantasie niet wil kelen?

Wat overblijft: als toegewijde pervert ben je altijd welkom in ons leven. Ik stel, ook namens Otto, een gezamenlijk diner voor ter verwelkoming. Aangezien het je meer om Otto gaat, stel ik bovendien voor dat je hém op deze avond verleidt. Je hebt zijn e-mail en telefoonnummer al.

Liefs, Linde

Lieve Linde,

De samenleving kan niet zonder vertrouwen. Wie meent dat alle hoffelijkheid slechts sluwe tactiek is, doet zichzelf en de hoffelijkheid onrecht. Of hoffelijkheid gemeend is, is niet doorslaggevend. De moeite die hoffelijkheid kost en haar schoonheid maken het leven aangenamer. Men moet calvinisme niet overdrijven.

Over ironie doen veel misverstanden de ronde en ik heb de ironie - die kort samengevat weinig anders is dan het besef op drijfzand te staan - al vaak verdedigd. Wie contact zoekt met een vreemde doet er goed aan de vrijblijvendheid van de onderneming te benadrukken. Stel je voor dat ik Otto had geschreven: ik wil je vriendin verleiden, vrijblijvend is het niet.

Ik zal Otto verleiden. Moet ik mijn kleren uittrekken? Kijk jij toe? De ware pervert is een toegewijde pervert. In een recensie over een roman van Boris Vian las ik dat God luxe is. God is bovenal perversie.

Liefs, A.

Lieve Arnon en Linde,

Sta mij toe te antwoorden. Ik hou van jullie beiden, maar ook ik word liever niet als pion in jullie schaakspel rondgeschoven.

Als God perversie is, en calvinisme niet overdreven dient te worden, laat ons diner dan een oecumenische dienst zijn. Voor mezelf vraag ik om een vegetarische maaltijd, maar wie wie verleidt, met welke namen, wiens kleren uitgaan, wie er toekijken zal en wat er zal worden gekeeld; dat alles is aan ons noch onze geliefden.

Liefs, Otto

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.