De paraplu
Niets is zo netjes en degelijk als een zwarte paraplu...
'Vaders plu', of 'Brolly' zoals ze hem in Engeland liefkozend noemen.
'Where is Brolly?', zeggen ze daar.
'Ah, there you are!', zegt de man, en hij pakt Brolly voorzichtig vast, hij kijkt naar het handvat, en... ja, herkenning, hij aait er over, glimlach en vertedering.
Oh Brolly, was pappa je bijna kwijtgeraakt, hè?
Waarom is Brolly zo geliefd, en zo respectable?
Wat is er met Brolly?
Toen Brol in 1756 door Jonas Hanway in het zwarte waxed linnen met rotan spijlen, als fashionable idea op de markt werd gebracht, was Brol maar een gek en grof ding.
Een opklapbaar object, dat tot spot en argwaan leidde.
En...! Het bezit dezes zou er tevens op kunnen wijzen dat men zich geen koets kon veroorloven!
Nee, gekke Brol heeft het in die dagen niet makkelijk gehad.
Highly respectable, was toen wél de sierlijke wandelstok natuurlijk. Dandy en staatsman Benjamin Disraeli nam er zelfs twee mee op zijn Grand Tour in 1830.
'Ik was de eerste met twee!' zei die.
Eén voor overdag en één voor 's avonds! 'I changed my cane as the gun fired six', zei die.
Hard times voor Brol. Het duurde tot 1852.
Totdat Samuel Fox, een ijzerdraadfabrikant uit Derbyshire die ook draad trok voor hoepelrokken, begon met de productie van de in U gebogen stalen ribben.
'Nothing equal to it has ever yet been brought out!' was zijn eigen commentaar. En, het moet gezegd, daar knapte Brol lekker van op. Brolly werd lichter en die puntjes kwamen nu ook mooi bij elkaar. Nog wat kleine aanpassingen nu, en Brol werd steeds mooier, Brolly kwam nu qua sierlijkheid zelfs dicht bij Cane of Stick in de buurt.
Sierlijke, bijna wandelstok, en nog handig bij regen ook!
Drie-twee, voor Brolly nu, zou je kunnen zeggen.
Belangrijker was echter dat het Victoriaanse tijdperk zijn intrede had gedaan. Voor het frivole stokje van de Dandy was het nu te benauwd aan het worden. Een degelijk en functioneel attribuut, dat zou de ideale man veel beter sieren.
En al was Brolly er al bij de oude Romeinen, en al werd hij al door de oude Chinezen opgezet, dan nog, het maakt niets uit, want: hier gaat het nu om. Hard times werden right times!
Het tijdsgewricht speelde mee, en Brolly werd het symbool van Victoriaans fatsoen, en zo kennen we hem!
Door zijn elegantie, gecombineerd met zijn functionaliteit, zijn dubbele functie, en zijn respectability heeft Brolly de Stick zo rond 1900 van de straat verdreven.
En nu?
In de City dragen de meeste mannen van Eton hem onopgerold, omdat alleen de elite Pop pupils hem in opgerolde staat mogen dragen. En in de country drage men nooit een plu! 'Unless he be a clergyman', zijnde iemand van de kerk (en niet iemand van kantoor, zoals u dacht), aldus Paul Keers in A Gentleman's Wardrobe.
In Nederland?
'Vaders paraplu' en 'Vaders' zijn hier weg, City hebben we nooit gehad en kerk en veld zijn ook weg, en iedereen, die doet maar wat.