De onderschatte virusmug

Bij alle drukte rondom de Mexicaanse griep zou een andere volksvijand zomaar in de vergetelheid kunnen raken: de mug. Tal van enge ziekten, zoals: malaria, knokkelkoorts (dengue), Crimean-Congo-koorts en chikungunya, worden door muggen overgedragen op mens en dier....

Wim Wirtz

Het is geen blijde boodschap die Knols in zijn boek verkondigt. Hij waarschuwt voor fatale muggenziekten die wereldwijd op de loer liggen. Hij vindt dat de verantwoordelijke minister Klink van Volksgezondheid het potientiële gevaar van de tijgermug in Nederland (drager van twintig virussen) zwaar onderschat. En hij vindt het ook tijd worden dat wetenschappers gaan werken aan het redden van (malaria)slachtoffers, in plaats van te streven naar een publicatie in een prestigieus wetenschappelijk tijdschrift ter meerdere glorie van zichzelf.

Mug is behalve alarmerend ook leerzaam, vermakelijk, doorwrocht en goed geschreven. Knols, een internationaal vermaard muggen(ziekten)kenner, rekent af met allerhande mythen over wat je tegen muggen zou moeten doen (bier drinken, knoflook eten) en waar ze het meest van zouden houden (zoet bloed). Hij beschrijft zijn eerste experimenten met muggen op het naakte lichaam van zijn vriendin, de manier waarop tropische muggen zich (in oude autobanden) naar het Westen verplaatsen, de talrijke bestrijdingsmiddelen, en – in een erg geestig hoofdstukje – de overeenkomst tussen zweetvoeten (tenenkaas) en Limburgse kaas: Afrikaanse malariamuggen zijn dol op de stank van beide.

Als we maximaal vijf sterren aan een boek zouden kunnen toekennen, dan verdient Mug er minstens vijf.

Wim Wirtz

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden