De noedelroute naar uw bord

Het moet een gezeul met spullen zijn geweest, langs die Zijderoute. In de tentoonstelling die nu in de Amsterdamse Hermitage is te zien, is dat heel letterlijk in kaart gebracht. Flesjes uit Syrië werden teruggevonden in de noordelijke Kaukasus, een spiegeltje uit de Tang-dynastie slingerde rond in Tadzjikistan en zo meer.

Beeld thinkstock

Ingrediënten

1,5 l. (groente)-bouillon
2 kaneelstokjes
3-4 kardamomzaden
1 tl. sichuanpeper
1 theel. witte peperkorrels
3 laurierbladen
1 stuk gember, geschild
200 gr. shiitake, in plakjes
1/2 blok tofu, in blokjes
100-200 gr. eiermie
1/2 bosje koriander, fijngehakt
chili-olie
Chinese zwarte azijn
Een doorsnede daarvan ligt nu dus uitgestald in de Hermitage, met mooie verhalen en verantwoorde archeologische informatie erbij. Alleen, geen woord over eten. Terwijl misschien nog meer dan zijde de noedel symbool is voor culturele uitwisseling. In al die samenlevingen tussen Azië en Europa heeft de noedel zich zo grondig geassimileerd dat elk land die als cultuur-eigen beschouwt.

Tenminste, als je de definitie van noedel een beetje ruim neemt en dumplings en andere deegachtigen meerekent. Dat deed journaliste en kookschooleigenaresse Jen Lin-Liu, die zich etend en schrijvend langs de steden van de Zijderoute een weg baande van Peking naar Rome. Eind vorig jaar verscheen het resultaat, On the Noodle Road (alleen in het Engels) bij Riverhead Books.

Een van de belangrijke plaatsen in deze noedelqueeste is Lanzhou in de provincie Gansu. Niet alleen omdat daar de 'handgetrokken' noedels vandaan komen (een verbluffend staaltje deeg kneden en trekken, waarbij een grote klont op wonderbaarlijke wijze in mooie dunne slierten uiteenvalt), maar ook omdat niet ver daarvandaan Lajia ligt. Hier werd in 2002 door archeologen een 4.000 jaar oude noedel opgegraven. Helaas ging dat met zo veel onhandigheid gepaard, dat bij aankomst in Peking er alleen nog kleine stukjes van over waren. Een forensisch team kon nog wel vaststellen dat het ging om stukjes gierst.

De huidige handgetrokken noedels worden van tarwe en ei gemaakt. Jen Lin-Liu eet ze in een moslimtentje als ontbijt in een bouillon van rundvlees. Met kaneel, kardemom en laurierblad sluipt daar al de invloed van de Centraal-Aziatische keukens de soep in.

Trek een rundvlees- of groentebouillon met de kruiden uit het recept of neem bouillon van blokjes, verwarm die en voeg de gedroogde kruiden en het stuk gember toe. Laat op een heel zacht pitje ca. 2 uur trekken. Zeef de bouillon, breng aan de kook en voeg de paddestoelen en tofu toe. Laat nog een minuut of 10 zachtjes pruttelen en breng op smaak met zout en peper. Kook de mie gaar volgens instructies op het pak. Laat de mie uitlekken en verdeel over de soepkommen. Schep de soep eroverheen. Zet de koriander, chili-olie en Chinese zwarte azijn op tafel en voeg toe naar eigen smaak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden