PostuumKarel Bouwmeester

De moeder van Karel Bouwmeester (1928-2019) verbood hem naar Arsenal te gaan

Hij speelde net als zijn twee broers in het naoorlogse NAC. Afkomstig uit volkswijk De Gampel belandde de fenomenale kopper bijna als 17-jarig talent bij Arsenal (mama zei nee). Met voetballen zou hij nooit een stuiver verdienen, maar hij bleef NAC-fan voor het leven.

Karel Bouwmeester.

Net na de oorlog speelt de pas 17-jarige Karel Bouwmeester met NAC uit Breda een voetbalwedstrijd tegen een elftal van Britse vliegeniers die gelegerd zijn op Gilze-Rijen.

In het elftal zitten enkele Britse internationals die door Karel Bouwmeester worden zoek gespeeld. Enkele dagen later klopt NAC-bestuurslid Bolluijt vergezeld door enkele Britse voetbalbestuurders bij zijn ouders aan. Engels verstaat niemand van de familie, maar Bolluijt legt uit dat de heren hem graag voor Arsenal zouden willen hebben.

Hij krijgt daarvoor niet alleen betaald, maar kan in Londen ook naar school gaan, zodat een maatschappelijke carrière is verzekerd. Vader, zelf voetbaltrainer bij De Baronie, kijkt de Engelsen glazig aan. Maar moeder is beslist. Zij maakt de dienst uit en zegt in plat Bredaas: ‘Ze blijven van m’n jong af.’ Daarna jaagt ze de Engelsen de deur uit.

Helaas voor Ajax en andere Nederlandse clubs bestaan dergelijke moeders niet meer. ‘Wat maakt het uit. Hij heeft er veel plezier in gehad en een lang en goed leven gehad’, zegt zijn zoon Frans Bouwmeester jr. over zijn vader die 1 juli overleed.

Karel Bouwmeester.

Karel Bouwmeester was een van de drie voetballende broers Bouwmeester uit de volksbuurt De Gampel (ook wel De Gribus genoemd) die bij NAC furore maakten. Naast Karel waren er zijn oudste broer Herman – volgens Karel de beste, hij moest echter als gevolg van een dubbele beenbreuk stoppen – en zijn veel jongere broer Frans sr., die tussen 1960 en 1966 in een heel succesvolle periode voor Feyenoord speelde en ook het Nederlandse elftal haalde.

Hun vader, ook Frans geheten, was handelaar in lompen en oude metalen. Met zijn Chevrolet reed hij als een koning door de volksbuurt. Hij was ook een begenadigd voetballer die voor diverse clubs in Breda speelde en na de oorlog trainer werd van Baronie, waar de directeur van chocoladefabriek Kwatta voorzitter was.

Vader probeerde zijn zoons ook naar de club te halen, maar de jongens waren eigenwijs. En moeder maakte de dienst uit. Toen Karel klaagde dat hij in tegenstelling tot Herman niet voor NAC mocht spelen greep ze in: ‘Waarom mag onze Herman wel bij NAC voetballen en Karel niet?’

Van NAC-clublegende Rat Verlegh kreegt Karel een briefje met speciaal voor hem opgestelde Tien Geboden, omdat hij op de voor hem vreemde plaats van rechtsbuiten kwam te spelen. Bouwmeester zou dat briefje altijd bewaren, want ‘Rat Verlegh had zoveel verstand van voetballen, echt onvoorstelbaar’. Later zou hij stopper worden vanwege zijn geweldige koptechniek. Begin jaren vijftig besloot hij na ruzie weg te gaan bij NAC: ‘Ge bent allemaal bedankt, houdoe.’

Meteen deed het bedrijfselftal van frisdranken- en jamfabrikant Hero – een goede klant van zijn vader – een aanbod. Geld zou hij niet aan het voetbal overhouden, vertelde hij in 2012. ‘Geen stuiver. We kregen twee consumptiebonnen voor een flesje limonade na de thuiswedstrijd. En die moest je wel opmaken, de week erop golden ze niet meer. Bij uitwedstrijden was het wel altijd goed geregeld, dan gingen we eten in de beste hotels. En na de competitie veertien dagen naar het buitenland.’

Na zijn voetbalcarrière werkte hij bij het familiebedrijf Bouwmeester & Zonen, handelaren in lompen, metaal en papier. Dat zou hij tot zijn pensioen doen. Zijn zoon Frans Bouwmeester jr., die tussen 1966 en 1976 tien jaar voor NAC speelde, zegt: ‘Vader Karel was een echte Bourgondiër die graag een pilsje dronk op een terras in Breda. Hij had ook altijd een seizoenkaart voor NAC.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden