Het eeuwige leven Henk van der Sluis

De man die het betaald voetbal in Nederland aftrapte

Een Beverwijker bedacht 64 jaar geleden de club-kleuren van AZ toen in Alkmaar voor het eerst een betaalde wedstrijd werd gespeeld.

Henk van der Sluis Beeld RV

Hij verrichtte de aftrap van de allereerste betaalde voetbalwedstrijd in Nederland: Alkmaar ’54 tegen Venlo. Henk van der Sluis  (1927-2018) tikte 14 augustus 1954 om 6 uur ’s avonds voor het oog van 13 duizend toeschouwers op het gemeentelijk sportpark van Alkmaar, de bal opzij naar Klaas Smit.

Van der Sluis had in de aanloop naar de wedstrijd de kleuren van het thuistenue bedacht, zo weet AZ-historicus Jan Visser. ‘Na een training kwam oprichter Henk van de Hoef naar de spelers toe. ‘Nu we een wedstrijd gaan spelen, moeten we ook een shirt hebben. Heeft iemand een idee?’ Van der Sluis zei rood shirt en witte broek. Hij koos voor die combinatie omdat hij fan was van het Londense Arsenal dat in die kleuren speelde.’

AZ speelt 64 jaar later nog altijd in die kleuren. In de eerste met 3-0 gewonnen wedstrijd maakte Van der Sluis ook een doelpunt. Hij zou er daarna in twee seizoenen nog 27 maken voor Alkmaar ’54. Zijn verdere leven bleef hij verbonden met Alkmaar ’54 dat in 1967 werd omgedoopt tot AZ. Hij overleed 9 juli op 90-jarige leeftijd.

Henk van der Sluis werd geboren in een gezin van zes kinderen in het Noord-Hollandse Beverwijk. Hij was al 18 jaar toen hij na de oorlog begon te voetballen; eerst korte tijd bij vv Beverwijk. In 1949 verkaste hij naar De Kennemers, toentertijd de beste club van de stad, waar al drie broers in de selectie speelden. Hij bleek al gauw een gemakkelijk scorende spits te zijn. In het seizoen 1953/54 werd hij als speler van De Kennemers met 35 doelpunten topscorer van Nederland.

In april 1954 kwam een negental clubs met het idee om ook in Nederland een professionele competitie op te zetten, zoals die er ook in andere landen was. De KNVB was aanvankelijk fel tegen, waarna een wilde bond werd opgericht. Ook Alkmaar kreeg een club die professioneel wilde gaan spelen. Die haalde meteen de productieve spits van De Kennemers binnen.

De wilde competitie was geen lang leven beschoren. Al in november 1954 nam de KNVB het over. Van der Sluis kon niet leven van de wedstrijdpremies van Alkmaar - 40 gulden voor een overwinning, 20 gulden bij een gelijkspel - en had een fulltimebaan bij Beverol, een producent van motorolie. ‘In ruil voor toegangskaarten was zijn chef bereid een oogje dicht te knijpen als Henk eerder stopte met werken, omdat hij met de bus naar de training moest’, vertelt zijn voetbalvriend Johan Schouten.

Na twee seizoenen werd Van der Sluis getransfereerd naar BVC Amsterdam - een betaald voetbalvereniging met een zwart schaap als embleem - dat toen in de eredivisie speelde. Nadat de club in 1958 werd opgeheven kwam Van der Sluis terug bij Alkmaar ’54. ‘Maar hij had toen al een ernstige knieblessure opgelopen. Hij trainde nog wat en speelde nog een halve wedstrijd.’ Van een comeback kwam het niet. Later zou hij zelfs arbeidsongeschikt worden.

Na het overlijden van zijn echtgenote in 1993 leefde hij eigenlijk van week tot week naar de wedstrijden van AZ toe. ‘Andere hobby’s had hij niet’, zegt Schouten. Al zijn broers waren overleden. De laatste jaren voelde hij zich vooral in de voetballoze zomer eenzaam. Maar De Kennemers had hem nog uitgenodigd voor het 100-jarig jubileum op 14 juli.

Archivaris Hans Hold van De Kennemers zegt dat ‘Henk er erg naar uitzag’. Vijf dagen voor het jubileum maaide hij ’s morgens nog het gras van zijn voortuin. En ineens zakte hij daar ineen. Een buurvrouw vond hem.

Op de dag van het 100-jarig jubileum van De Kennemers vond de crematie plaats van de speler die naast Rafael van der Vaart een van de grootste iconen van de club was.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden