De man die dromen een tentdak bood

Het eeuwige leven: Hans Brandwacht 1953-2015

Hij was de drijvende kracht achter mobiele theaterspektakels als de Boulevard of Broken Dreams, die later De Parade zou gaan heten. Dromenwaarmaker Hans Brandwacht werd 62 jaar.

Hans Brandwacht. Beeld Rob Acket

Hij was een van de initiatiefnemers, het technisch genie en de drijvende kracht achter het mobiele kunstfestival De Parade: honderd theater-, dans-, mime- en muziekvoorstellingen die elke zomer langs enkele grote steden reizen. Hans Brandwacht was een vrije jongen die op de kunstacademie in Amersfoort zat toen hij Terts Brinkhoff ontmoette. Die reed met een tractor door de keistad met het idee om een festival te organiseren, maar hij had iemand nodig om het vorm te geven. Dat was Hans.

Brinkhoff: 'Vanaf die tijd zijn we veertig jaar een twee-eenheid geweest. We hadden ieder ons eigen bedrijf. We waren partners en soms ook concurrenten. Tien jaar geleden werd bij Hans kanker vastgesteld. Maar hij wilde blijven leven. Eigenlijk is hij op 22 december onder protest overleden.'

Brandwacht werd 62 jaar.

Hans Brandwacht werd geboren in Zwolle en groeide op in Ommen. Zijn vader was verzekeringsmakelaar, zijn moeder coupeuse. Hij was handig en daarnaast geïnteresseerd in kunst. Samen met Brinkhoff zette hij eerst het Tractor Festival op: Terts was de prater en de man van de wilde plannen, Hans de doener en de pragmaticus. Eerst had Brandwacht een werkplaats aan huis in Amersfoort, waar hij de benodigdheden voor het festival fabriceerde. Nadat hij in 1984 met het ambitieuze project voor een mobiel festival onder de naam Boulevard of Broken Dreams was begonnen, moest hij uitbreiden.

Beeld Rob Acket

Firma Brandwacht

Samen met decorbouwer Jappie Meijer richtte hij het bedrijf Brandwacht & Meijer in Utrecht op. Toen de decorbouw van de Publieke Omroep werd ontmanteld, ging Brandwacht & Meijer ook voor de televisie werken. De eerste opdracht was voor het VPRO-programma Firma Onrust. De eerste grote opdracht kwam uit Aalsmeer van Joop van den Ende, voor het programma Eerlijk Zeggen. Toen Brandwacht & Meijer ook de order binnenhaalde voor de Soundmixshow van Hennie Huisman, was Brandwacht er al uitgestapt. 'Het bedrijf werd in korte tijd zo groot dat Hans zijn eigen mensen niet meer kende. En zij kenden Hans niet meer', zegt zijn echtgenote Sabine van Erkel.

Na de geboorte van hun eerste dochter (hij zou later nog een tweede krijgen) besloot Brandwacht ook beroepsmatig de handen ineen te slaan met zijn vrouw. Er werd een nieuw bedrijf opgericht, dat eerst in Amersfoort en daarna in Soest werd gevestigd: Firma Brandwacht. Dit werd zijn echte levenswerk. Hij haalde nieuwe compagnons binnen. De Boulevard of Broken Dreams werd uiteindelijk in 1990 De Parade, waarvoor hij nauw met Brinkhoff bleef samenwerken. Daarnaast maakte hij tenten voor festivals als Oerol, Noorderslag, Down The Rabbit Hole en Lowlands.

Beeld Rob Acket

Mobiele bouwwerken

'Brandwacht Tenten groeide uit. Spectaculair grote tenten werden gebouwd. Eigenlijk meer mobiele bouwwerken. Zoals de Katrina (een kerk) en de Barn (een enorme schuur)', vertelt Sabine van Erkel. Behalve in tentenbouw, doet het bedrijf in decors, restauratie en meubelmakerij.

'Hij beschikte over de gave de angel uit conflicten te kunnen halen en mensen te laten samenwerken', zegt een kennis. Zo stimuleerde Brandwacht mensen om nieuwe initiatieven te ontwikkelen en vooral om die ook uit te voeren. Bijvoorbeeld in de werkplaats in Soest. Brandwacht & Meijer in Utrecht bestaat nog, onder nieuwe eigenaren. De firma Brandwacht in Soest wordt voortgezet door Ernst Sluimer en Pieter Wantenaar, de compagnons van Hans, in wat nu Brandwacht Tenten heet.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.